Houbové rizoto je rychlá a vynikající večeře. Dá se použít i jako příloha, dělala jsem ho například jako přílohu ke steaku, myslím že to byl rump steak. Rizoto se dá udělat s masem i bez masa. Výborně chutná s kuřecím steakem anebo kuřecími nudličkami, které přidáte do rizota a smícháte.

Je to jídlo z pár surovin – žampiony, rýže, cibule a vidíte, jaká je z toho výtečná večeře. S masa nebo bez, oboje je vynikající.

Mimochodem kdyby se vám povedlo nasbírat tolik hříbků, můžete rizoto udělat i z nich:-).

 

Suroviny

  • 500g čerstvých žampionů (nebo hříbků)
  • 400g rýže Parboiled (neslepuje se jako jiné rýže)
  • 2 cibule
  • 2 lžičky olivového oleje
  • 2-3 lžičky soli
  • 1 lžička drceného kmínu
  • 1 lžička cukru
  • Petrželka na ozdobu

 

Postup

Rýži jsem použila Parboiled, protože se neslepí dohromady jako dlouhozrnná rýže. Rýži uvařte podle návodu v osolené vroucí vodě.

Uvařenou rýži propláchněte pod horkou vodou a nechte okapat v sítu.

Mezitím si ve woku nebo nějaké pánvi zahřejte olej. Žampiony očistěte, omyjte a nakrájejte na silnější plátky nebo kousky (neloupejte).

Cibuli nakrájejte na kostičky.

Cibuli jsem nasekala v ručním sekáčku (Tescoma). Stačí párkrát zatáhnout a je nakrájená přesně, jak jsem potřebovala.

Cibuli opečte dosklovata, přidejte žampiony a 5 minut opékejte.

Míchejte, dokud se nevyvaří voda z žampionů. Rozhodně teď nepřidávejte sůl, jinak žampiony pustí zbytečně mnoho vody a nic vám z nich nezbyde.

Poté přidejte uvařenou rýži, sůl, kmín a cukr. Krátce opékejte, jen ať se všechno spojí.

Ozdobte petrželkou a můžete podávat😊.

 

Chybí vám maso?

Stačí na druhé pánvi opéct kuřecí prsa nakrájená na nudličky. Až bude rizoto hotové, stačí je přidat. a promíchat. Nebo můžete podávat odděleně houbové rizoto a celý steak  – kuřecí, rump…