Houbové rizoto je rychlá a vynikající večeře. Dá se použít i jako příloha, dělala jsem ho například jako přílohu ke steaku, myslím že to byl rump steak. Rizoto se dá udělat s masem i bez masa. Výborně chutná s kuřecím steakem anebo kuřecími nudličkami, které přidáte do rizota a smícháte.
Je to jídlo z pár surovin – žampiony, rýže, cibule a vidíte, jaká je z toho výtečná večeře. S masa nebo bez, oboje je vynikající.
Mimochodem kdyby se vám povedlo nasbírat tolik hříbků, můžete rizoto udělat i z nich:-).
Suroviny
- 500g čerstvých žampionů (nebo hříbků)
- 400g rýže Parboiled (neslepuje se jako jiné rýže)
- 2 cibule
- 2 lžičky olivového oleje
- 2-3 lžičky soli
- 1 lžička drceného kmínu
- 1 lžička cukru
- Petrželka na ozdobu
Postup
Rýži jsem použila Parboiled, protože se neslepí dohromady jako dlouhozrnná rýže. Rýži uvařte podle návodu v osolené vroucí vodě.
Uvařenou rýži propláchněte pod horkou vodou a nechte okapat v sítu.
Mezitím si ve woku nebo nějaké pánvi zahřejte olej. Žampiony očistěte, omyjte a nakrájejte na silnější plátky nebo kousky (neloupejte).
Cibuli nakrájejte na kostičky.
Cibuli jsem nasekala v ručním sekáčku (Tescoma). Stačí párkrát zatáhnout a je nakrájená přesně, jak jsem potřebovala.
Cibuli opečte dosklovata, přidejte žampiony a 5 minut opékejte.
Míchejte, dokud se nevyvaří voda z žampionů. Rozhodně teď nepřidávejte sůl, jinak žampiony pustí zbytečně mnoho vody a nic vám z nich nezbyde.
Poté přidejte uvařenou rýži, sůl, kmín a cukr. Krátce opékejte, jen ať se všechno spojí.
Ozdobte petrželkou a můžete podávat😊.
Chybí vám maso?
Stačí na druhé pánvi opéct kuřecí prsa nakrájená na nudličky. Až bude rizoto hotové, stačí je přidat. a promíchat. Nebo můžete podávat odděleně houbové rizoto a celý steak – kuřecí, rump…