Dnes mám pro vás recept na tradiční vietnamskou kávu z pravého vietnamského kafe. Tento nápoj jsem poprvé ochutnala v Sapě. Venku bylo pár stupňů nad nulou a před obchody jsme potkali jednoho postaršího, dost zmrzlého pána. Přesto měl úsměv od ucha k uchu😊. Nabídl nám kávu za 30 korun. První dal do kelímku tunu Salka – slazeného kondenzovaného mléka a na to nalil silnou kávu. Pak vše několik minut míchal. Byla velká zima, a to Salko bylo dost ztuhlé. Cigárko v puse, úsměv a u toho si s námi povídal (většinu jsme nerozuměli, ale to nevadí). K tomu jsem mu vykoupila zbytek vietnamských sladkostí, které měl ve výloze. Kafe bylo tak dobré, že jsem se za chvilku ještě vrátila pro dvě na cestu (už jsme odjížděli). Chudáček se s tím v té zimě zase muset pěkně dlouho míchat. Za tu zimu, ve které celý den musí stát a úsměv na rtech jsem mu dala pěkné dýško. On mi za to jako poděkování dal moji oblíbenou sezamovou kuličku:-D.
O pár měsíců později jsem kafe ochutnala v místní restauraci, kupodivu ho měl ten pán, který stál venku lepší. Tohle ale zase bylo podávané tradičním způsobem – překapávané pomocí vietnamského phin filtru. Ještě ten den jsem objevila vietnamskou mletou kávu v místním Tamda food. Doma jsem ji připravila, podle toho, jak ji dělali v restauraci a překvapilo mě, že chutnala stejně. Určitě ji kupují na stejném místě.
Víte proč podle mě chutnala káva od staršího pána lépe? Protože k nám byl milý, usmíval se a povídal si s námi. V restauraci nám ji jen hodili na stůl a odešli. I tohle dělá hodně😊.
Tak tady je ten slíbený recept:
Suroviny:
- 1-2 lžíce vietnamské kávy
- 2 lžíce slazeného kondenzovaného mléka – Salka
- 80-160ml vroucí vody
- 2 lžíce vroucí vody na spaření kávy
- Phin filtr – pomůcka na přípravu vietnamské kávy
Vietnamská káva
Vietnamskou kávu kupuji v pražské tržnici Sapa. Je tam prodejna Tamda food. Káva je většinou už mletá, připravená k použití do phin filtru. Tato káva má hodně jedinečnou chuť. Je silná a pro tento recept dělaná. Pokud máte možnost si tam zajet nebo si ji objednat z internetu, raději si ji kupte. Jen tak docílíte správně chuti tohoto nápoje. Použít jdou i jiné kávy, ovšem té jedinečné chuti dosáhnete jen s tou vietnamskou (až ji ochutnáte, uvidíte proč).
Phin filtr
Phin filtr mám z www.kopiluwak.eu. Použijete ho nejen na přípravu vietnamské kávy, ale i jakékoliv jiné. Důležité je namlít kávu hruběji, jinak by mohla sítem propadávat do nápoje.
Příprava kávy:
Do hrnku dejte 2 lžíce slazeného kondenzovaného mléka. Nebojte, není to moc, vietnamská káva je docela hořká a chutě se tím vyváží.
Phin filtr dejte na hrnek. Dovnitř dejte 1-2 lžíce kávy. Pro slabší kávu použijte 1 lžíci, pro silnější 2 lžíce.
N kávu položte další síto. Poté na kávu nalijte 2 lžíce vroucí vody (96 stupňů). Tím kávu spaříte. Po chvilce nalijte 160ml vroucí vody. Vietnamská káva se připravuje i z menšího množství, stačí použít jen 80ml vody. Můžete zkusit slabší i silnější kávu a uvidíte, co vám bude více vyhovovat.
Zakryjte pokličkou a nechte pomalu překapat. Překapávání nijak neurychluje, trvá to několik minut, a tak to má být😊.
Filtr odstraňte a můžete podávat. Před pitím kávu promíchejte.