Masala chai je čaj s několika druhy koření a mléka. Receptů na čaj Masala je asi tolik, kolik je u nás receptů na guláš. Samozřejmě nejlepší recept je vždycky ten váš😊. A víte proč? Protože jste si ho upravili, vypiplali a přizpůsobili k vaší maximální spokojenosti. Asi i proto moc nechodím do restaurace. Většinou mám totiž chuť dojít do kuchyně a jídlo upravit mé spokojenosti:-D. Samozřejmě to neudělám a sním to, i když mi to třeba nechutná. Proto si raději vařím doma.
Na čaj Masala jsem chodila několik let do jedné pražské čajovny. Chodili jsme tam s kamarády na vodnici, ale to už je hodně let. Čajovna byla ve sklepě, na zdech byly koberce a místností se linul nádherně vonící kouř z dýmek. Po každé jsem si tam dávala kořeněný čaj Masala. Líbilo se mi, že má výraznou chuť a je takový pikantní. Někdy jsem myslela, že mi shoří pusa, jak byl pálivý, ale to já ráda:-D. Pak jsem si začala kupovat směs koření na přípravu Masaly. Stačilo koření povařit s vodou, čajem a přidat mléko.
Teď už jsem zase o kousek dál. Směs koření už nepoužívám, mám svoji vlastní. Vlastně jich mám několik a střídám je podle chuti. U některých receptů si koření namíchám těsně před vařením čaje a jindy si zase udělám mix koření, který mi vydrží na několik měsíců.
Dnes mám pro vás recept na Masalu s kardamomem, hřebíčkem, zázvorem, skořicí a černým pepřem. Pepř je to, co dodá čaji pikantní chuť, tak ho určitě nevynechávejte.
P.S. Nebojte, po tomto čaji vám pusa neshoří, je to jeden z těch slabších, které prakticky nepálí😊.
Masala čaj
- 250ml vody
- 250ml plnotučného mléka
- 5 tobolek kardamomu
- 3 celé hřebíčky
- 3 kuličky černého pepře
- 1 a ½ lžíce třtinového cukru
- 1 lžíce sypaného černého čaje– 6 gramů
- ½ lžičky strouhaného zázvoru
- 1/8 lžičky mleté skořice
Sypaný černý čaj
Použila jsem tento černý cejlonský čaj z www.shams.cz. Je sypaný, není v jednotlivých sáčcích. Do Masaly raději používám sypaný čaj než ten v sáčcích. Vlastně kupuji jen sypané čaje. Přijde mi, že mají lepší a výraznější chuť.
Kardamom mám ze stejného obchodu – shams.cz. Pro tento recept použijte celé tobolky, nikoliv kardamom mletý.
Postup:
- Tobolky kardamomu rozdrťte nožem nebo trochu zmáčknete paličkou. Lépe se z nich uvolní chuť.
- Zázvor očistěte a utřete do pasty. Můžete ho i nastrouhat na struhadle. Já k tomu používám třítko na česnek, mám ho z Tescomy. Pořídila jsem si hned dvě – jedno na zázvor a jedno na česnek.
- Všechny suroviny na čaj dejte do malého hrnce. Přiveďte k varu a odstavte. Nechte 10 minut louhovat a poté čaj přeceďte přes jemné síto. Klidně čaj přeceďte i několikrát, aby v něm nebyly kousky čaje.
Čaj chutná nejlépe horký.