Venku je sluníčko, obloha je modrá…co víc si přát? Já vám to řeknu: skleničku ledové australské kávy!

V rámci Cesty kolem světa, kde se věnuji receptům ze všech koutů naší planety jsem při hledání nových receptů objevila zmínku o australské ledové kávě. Je ledová káva podávaná se zmrzlinou, někdy se navíc ještě dává pořádný kopec šlehačky, strouhaná čokoláda nebo topingy. Tak tohle jsem musela ochutnat:-P.

Nedávno jsem dělala Caffe affogato, což je horká káva s se zmrzlinou (ta je taky vynikající). Tohle je dost podobné. Po téhle kávě určitě nezhubnete do plavek, ale zase si pochutnáte. V australského ledové kávě najdete nejen kávu s mlékem, ale také čokoládový sirup a vanilkovou zmrzlinu. Sirup i zmrzlinu jsem použila domácí, kdo by si je chtěl taky vyrobit, má dole recept. K tomu jsem přidala pořádnou porci šlehačky a strouhanou čokoládu. Co na to říct…Mňam!

 

Suroviny

  • 12g zrnkové kávy (použila jsem Australia Skybury Plantation)
  • 50ml teplé vody
  • 150ml studeného mléka
  • 15g čokoládového sirupu
  • 1 kopeček vanilkové zmrzliny
  • 2 lžičky třtinového cukru
  • Šlehačka
  • Mléčná nebo hořká čokoláda

 

Káva Australia Skybury Plantation

Protože se jedná o australský recept, vybrala jsem australskou kávu. Tuto kávu mám moc ráda. Má oříškovo čokoládovou chuť. Čokoládový sirup se tak k této kávě perfektně hodí.

Kávu jsem připravila v Cafflano Kompresso (z www.kopiluwak.eu) – ručním kávovaru na přípravu espressa. Je sice malý, ale nenechte se jeho vzhledem mást. Cafflano díky hydraulickému systému umí připravit espresso pod vysokým tlakem a proto chutná stejně dobře jako z drahého kávovaru.

Pro přípravu 1 espressa jsem použila 12 gramů jemně mleté kávy (používá se tu více kávy než u kávovaru) a 50 ml vody o teplotě 95 stupňů.

Příprava kávy.

Začněte přípravou kávy – budete potřebovat 1 espresso nebo velice silnou kávu. Pro přípravu v kávovaru použijte 7 gramů mleté kávy a připravte 30ml espressa.

Kávu nechte chvilku vychladnout. Přidejte mléko, čokoládový sirup a třtinový cukr. Dobře promíchejte nebo rozmixujte.

Nalijte do sklenice, přidejte pořádný kopeček zmrzliny, ozdobte šlehačkou a hoblinami hořké nebo mléčné čokolády.

 

Čokoládový sirup

Recept na čokoládový sirup do kafe, na zmrzlinu i ovocné poháry. Taky na lívance nebo palačinky.

  • 80ml vody
  • 60g krupicového nebo třtinového cukru
  • 30g hořkého kakaa
  • Špetka soli

Kakao jsem použila raw od Allnature (objevila jsem ho v drogerii Teta). Není tak hořké a je hrozně dobré. Samozřejmě můžete použít i holandské nebo jiné hořké kakao.

 

Postup:

Všechny suroviny dobře promíchejte metličkou. Nalijte do malého hrnce a přiveďte k varu. Na nízkou teplotu vařte 3 minuty, tedy do zhoustnutí.

Sirup přelijte do lahve a uložte do lednice.

Poznámka: Kdybyste chtěli sirup použít třeba na palačinky a byl na vás moc tekutý, stačí přidat 1 lžičku kukuřičného škrobu nebo vanilkového pudingu rozmíchaného v 1 lžíci studené vody. Za stálého míchání vlijte do horkého sirup a minutu povařte.

Vanilková zmrzlina: 

Dva skvělé recepty na vanilkovou zmrzlinu. Stačí vám pár surovin, chvilka času a mrazák:-).

Recept na vanilkovou zmrzlinu s vanilkovým luskem

Vanilková zmrzlina