Jsem ráda, že už není na výběr jen klasický puding ze škrobu a mléka, ten mi totiž nikdy moc nechutnal (a už vůbec ne studený). Výběr je dnes mnohem větší: chia puding, tofu nebo například tapioka puding. Ty mi chutnají mnohem více a určitě jsou i mnohem zdravější😊.

Jako poslední jsem se naučila připravit tapioka puding. Zkoušela jsem ho několikrát a stále se nedařil. Konečně už vím jak na to. Tenhle recept jsem zkoušela minimálně 30krát a pokaždé se povedl. Je to vlastně docela jednoduché, nevím, proč jsem na to nemohla přijít. Hlavní ale je, že jsem na to už přišla, protože za ty peníze, co ho v obchodě prodávají, bych si ho nekoupila (bohužel zdravé=drahé, což je smutné).

Dneska venku pršelo, tak jsem si řekla, že to chce trochu barviček. Proto jsem sáhla po ibišku s www.shams.cz a puding s nám pěkně obarvila. Ibišek je plný vitaminu C, není tam tedy jen pro jeho pěknou barvu. Stačí opravdu málo a puding má krásně sytou růžovou barvu. Dříve jsem barviva nepoužívala vůbec, protože vím, že ta umělá nejsou dobrá pro naše zdraví. Jsem ráda, že jsem objevila přírodní barviva – ibišek, kurkumu nebo třeba modrou spirulinu. Těchto barev se bát nemusíte a můžete jíst barevné jídlo od rána do večera. To bude pastva pro oči!

 

Počet porcí: 2

 

Suroviny:

  • 250ml plnotučného mléka
  • 35g malých tapioka perel
  • 2 lžičky třtinového cukru
  • Sušený ibišek – 1 lžička mletého ibiškového prášku
  • Volitelně: 2 odměrky ovesné vlákniny Cardio Well 

 

Sušený ibišek:

Sušený ibišek mám z www.shams.cz. Je ho velký pytel, takže s ním můžete obarvit spousty jídla!

 

Tapioka perly

Pro tento receptu budete potřebovat malé tapioka perly, nikoliv ty velké. Seženete je například v prodejnách se zdravou výživou.

 

Ovesná vláknina

Tuhle ovesnou vlákninu jsem si vybrala proto, že je 100% přírodní (obsahuje jen pšeničné otruby) a vyrábí ji česká firma. Je bez chuti a díky tomu neovlivní chuť jídla nebo nápoje, do kterého ji přidáte. Dávám si ji 2 x denně po 1 odměrce (odměrku jsem dostala k vláknině). Tapioka puding moc vlákniny asi neobsahuje, když do něj přidáte vlákninu, zasytí vás tahle svačinka na delší dobu. Vláknina navíc obsahuje beta glukan, který je dobrý pro vaše srdíčko a zároveň funguje jako prebiotikum.

Vlákninu mám z www.pangamin.cz

 

Postup:

Přírodní barvivo – ibišek. Stačí když dáte sušený ibišek do mixéru nebo mlýnku na kávu a rozmixujete ho na prášek. Prosijte ho přes jemné síto a je to. Tento prášek stačí přidat do pudingu, polevy nebo nápoje a obarvit ho tím na růžovou barvu. Přidáním různého množství prášku dosáhnete různých odstínů.

 

Tapioka puding:

  1. Tapioka perly zalijte mlékem. Minutku nastavte na 60 minut.
  2. Po 60 minutách přelijte mléko s perlami do malého hrnce. Teplotu nastavte na nejnižší a pomalu začněte zahřívat. Mléko by se mělo začít vařit až tak za 10 minut. Občas promíchejte.
  3. Od chvíle, kdy se voda začne vařit, vařte perly 1 minutu. Samozřejmě to nemusí být přesně na vteřinu.
  4. Nyní směs přelijte do misky a nechte vychladnout.
  5. Po vychladnutí přidejte třtinový cukr (přidala jsem 2 lžičky) a ibiškový prášek.
  6. Já jsem ještě přidala ovesnou vlákninu. Puding jsem rozdělila do 2 skleniček – tedy na 2 porce. Proto jsem přidala 2 odměrky ovesné vlákniny (20 gramů)
  7. Promíchejte, rozdělte do misek nebo skleniček a dejte na několik hodin ztuhnout do lednice.

 

Poznámky k receptu:

  • Cukr lze nahradit i jinými sladidly – čekankový sirupem, erythritolem, xylitolem…
  • Recept připravujte pouze z malých tapioka perel, ty velké se vaří jinak.
  • Na ozdobu můžete použít ovoce, granolu, semínka…vše, co máte rádi.