Ráda zkouším nové způsoby přípravy a kávy, proto jsem zase vyzkoušela něco nového. Poslední 2 měsíce jsem testovala nové kávovary, postupně se tedy můžete těšit na mé hodnocení, dojmy a tipy na přípravu kávy.

Dnes mám pro vás recenzi ručního espresso kávovaru Cafflano Kompresso. Tento kávovar vznikl v Koreji v roce 2013, je tedy na trhu docela krátce. Jedná se o malý přístroj, který umí připravit espresso jen s pomocí vody a kávy. Cafflano je nejkompaktnější a nejlehčí „espressovar“ na světě, přesto když mi přišel, byla jsem překvapená, jak malý je. Hlavně jsem ale byla zvědavá, jak bude espresso připravené v Cafflanu chutnat. Chuť je přeci vždycky to nejdůležitější.

 

Jak Cafflano Kompresso funguje?

Tento kávovar používá hydraulický systém, který posiluje sílu extrakce espressa. Kávovar je navržen tak, aby udržoval vysoký tlak na 9 barů, dokud není extrakce ukončena. Proto tento ruční kávovar zvládne stejně dobré espresso jako elektrické kávovary. 😊.

K přípravě budete potřebovat pouze tento kávovar, mletou kávu a horkou vodu.

 

Cafflano Kompresso:

Popis: Ruční espresso kávovar

Potřebné množství kávy: 12 gramů

Množství vody potřebné pro přípravu kávy: 50ml

Výsledné množství kávy: 25ml

Teplota vody pro přípravu kávy: 94-96 stupňů

Nutno dokupovat filtry: Ne

Váha: 170 gramů

Velikost: 8 cm

Prodejce: Tento kávovar mám z www.kopiluwak.eu

Cena: 1590Kč

 

Výhody:

  • Nezabere skoro žádné místo
  • Rychlá příprava kávy
  • Není nutné dokupovat papírové filtry
  • Jednoduchá údržba
  • Na přípravu kávy nepotřebujete elektriku
  • Vhodný i na cesty – můžete ho vzít kamkoliv
  • Je lehoučký (170 gramů)
  • Dělá vynikající espresso

 

 

Příprava kávy v Cafflano Kompresso

 

Pro přípravu kávy budete potřebovat:

  • 12g jemně namleté kávy
  • 50ml vody o teplotě 94-96 stupňů*

*pro světlejší kávu použijte vodu 94 stupňů, pro tmavší vyšší teplotu

 

Postup:

  1. Do košíku na kávu nasypte plnou odměrku kávy a poklepem dlaní zarovnejte.
  2. Kávu upěchujte přiloženou odměrkou. Na odměrce je vyražený nápis Cafflano, zmáčknutím do kávy vyrazíte tento nápis.
  3. Do spodní části tubusu dejte kovové síto a našroubujte košík s kávou.
  4. Nyní na spodní část připevněte nádobku na kávu. Vložte ji do drážek a otočením upevněte.
  5. Do tubusu nalijte 50ml horké vody o teplotě 94-96 stupňů.
  6. Nasaďte píst a pomalu tlačte. Píst stlačujte silou prstů proti sobě, nikoliv proti stolu! Píst stlačujte, dokud klade odpor. Káva bude překapávat do spodní nádobky, až ji celou naplní.
  7. Sundejte nádobku s kávou, přelijte do šálku a vychutnejte si váš šálek espressa.

 

Pro přípravu kávy v Cafflanu budete potřebovat jemně mletou kávu. Skvělý je mlýnek ve kterém si můžete nastavit hrubost mletí. Já například používám tento ruční mlýnek. Káva je v něm namletá během chvilky.

 

Hodnocení:

Vzhled: Kávovar je malý, nezabere doma moc místa, což je super. Vypadá pěkně, jednoduše, a navíc se mi vejde do šuplíku😊.

Cena: Cena je příjemná. Dělá stejně dobré espresso jako jsem ochutnala z mnohem dražších kávovarů.

Chuť kávy: Káva je silná, výrazná. Kdyby mi nikdo tuto kávu připravil, myslela bych, že je toto espresso připravené v nějakém kvalitním kávovaru.

Víte, co je prima? Že si uděláte skvělou kávu i bez nutnosti velké mašiny, tedy elektrického kávovaru. Normálně doma musíte mít obrovskou bednu a takhle máte Cafflano, které po použití klidně strčíte do šuplíku. Nepráší se na něj, nemusíte ho čistit tabletami na odstranění vodního kamene ani hlídat, jestli je v zásobníku doplněná voda.

Příprava vám zabere max. 3 minut, včetně uvaření vody v konvici. V kempu si vodu můžete ohřát na ohni nebo na plynovém vařiči. Příprava kávy je jednoduchá. Není nutné se učit dlouhý návod. Jen do síta dáte kávu, upěchujete, našroubujete zpátky, nalijete dovnitř vodu a zmáčknete píst…toť vše.    Beru si ho i s sebou na dvorek, když chci připravit rodině nebo známým dobrou kávu. Někdo chce samotné espresso, jiný si ho zase doředí vodou nebo mlékem. A víte, na co ho ještě používám? Jako základ do kávových nápojů jako je Caffe Latte, Latte Macchiato nebo Flat white. Tam je nutné použít silnou kávu, aby se po přidání mléka chuť kávy nevytratila. Espresso z Cafflana je na to perfektní. Je tedy ideální nejen pro příznivce silné kávy, ale i všechny ostatní, kdo mají rádi nápoje s mléčnou pěnou nebo mlékem.

Espresso připravené v Cafflano Kompresso lze použít i na přípravu studených nebo teplých nápoje s mlékem.

Káva z Cafflana je také ideální na přípravu dezertů, například italského Tiramisu.