Vynikající cappuccino si doma můžete připravit i bez použití instantních prášků. Uvidíte, že z mleté kávy a mléka je mnohem chutnější (a určitě je i zdravější). Příprava je sice o pár minut delší, ale rozhodně to stojí za to.
Cappuccino se připravuje skládá z 1 dílu espressa, 1 dílu mléčné pěny a 1 dílu mléka, tedy 1:1:1 (to se bude dobře pamatovat). Na nápoji by měly být přibližně 2 centimetry mikropěny (husté mléčné pěny bez velkých bublin). Dále je důležité vybrat si kvalitní zrnkovou kávu, ideálně praženou nedávno a namletou až před přípravou nápoje. Tyto zdánlivé drobnosti mají velký vliv na výsledný nápoj. Když je dodržíte, bude vám odměnou šálek lahodného cappuccina a u uvidíte, že brzy dostanete chuť na další😊.
Zajímavost:
Cappuccino se v Itálii pije ke snídani nebo v dopoledních hodinách. Jako každá země má i Itálie své zvyky a tyto zvyky se týkají i kávy. Cappuccino je v Itálii přípustné pouze k snídani, tedy do dvanácté hodiny (snídaně se podávají do 12 hodiny, tak je to takový záchytný bod). Když si ho objednáte později, buď vás odmítnou anebo vám ho půjdou s těžkým srdcem udělat. Nevím, jestli pro to mají nějaký pádný důvod. Asi je to zkrátka jen zvyk.
Cappuccino se podává v širších porcelánových šálcích.
Káva
Použila jsem kávu India Mysorre z www.kopiluwak.eu. Má karamelovou chuť, která nejvíce vynikne v kombinaci s mlékem. S kávou ale můžete experimentovat a vyzkoušet, která vám bude vyhovovat. Některé mají aroma čokolády (Australia Skybury Plantation), jiné zase ovocné tóny (například Costa Rica Black diamonds).
Cappuccino se skládá z:
- 60ml espressa
- 60ml horkého mléka
- 60ml mléčné pěny
Postup:
Espresso připravte v kávovaru, nebo jak jste zvyklí. Já jsem použila Cafflano Kompresso (z www.kopiluwak.eu). Kávu jsem připravila z 12 gramů jemně mleté kávy. Kávy bylo o něco méně, než jsem potřebovala, ale ne zase o moc. Pro přípravu v kávovaru použijte 7 gramů mleté kávy a dvojitou dávku vody. Můžete udělat i dvojité espresso, tedy ze 14 gramů kávy. Záleží na vás, jestli chcete cappuccino silnější nebo ne.
Studené mléko dejte do konvičky na mléko (kovové) a pomocí patní trysky u kávovaru napěňte.
Příprava mléčné pěny: Do konvičky nalijte 120ml mléka, když ho dobře napěníte, vyjdete to tak půl na půl pěna a horké mléko, tedy přesně jak potřebujeme. Konvičku držte tak, aby tryska byla přibližně centimetr pod hladinou mléka. Konvičku nakloňte našikmo. Postupně konvičkou klesejte, jak pěna bude stoupat, tryska má být stále jen kousek pod hladinou. Až vás konvička začne pálit, přestaňte.
Konvičkou s mléčnou pěnou párkrát zakružte a klepněte o stůl. Pěna pak bude velice hustá.
Připravené espresso nalijte do šálku a zalijte připravenou mléčnou pěnou. Nápoj podle chuti oslaďte.