Vietnamskou kávu jsem objevila v pražské tržnici Sapa (zrovna včera jsme tam zase byli). Tento nápoj se připravuje dost nezvyklým způsobem. Na hrnek postaví kovový filtr (phin filtr), do něj se dá nahrubo mletá vietnamská káva. Káva se malým množstvím vody spaří a pak se do filtru nalije zbytek vody. Trvá to několik minut, než káva překapá. Klidně 10- 15 minut. Na tuhle kávu si musíte zkrátka počkat, nespěchat.

Vietnamská káva (recept+video návod)

 

Oproti kávě, kterou většina z nás pije, je káva menší. Většinou se připravuje ze 80-160ml vody, většinou spíše 80ml. A teď to nejlepší na závěr: káva celou dobu překapává do hrnku, ve kterém je vrstva slazeného kondenzovaného mléka! Po překapání kávu promícháte a získáte zároveň hořký i sladký nápoj. Vietnamská káva je totiž velice silná. Tato káva se dá připravit i studená. Trochu jsem recept poupravil a udělala z ní bubble tea.

Do plavek po tomto nápoji asi nezhubnete, ale zase si luxusně pochutnáte!:-P

 

Suroviny:

  • 2 lžíce nahrubo mleté kávy, ideálně vietnamské (má jedinečnou chuť)
  • 2 lžíce slazeného kondenzovaného mléka – Salka
  • Led
  • 160ml vroucí vody
  • Uvařené tapioka perly (viz níže)

 

Tapioka perly (na 1-3 nápoje*)

  • 30g malých tapioka perel
  • 300ml studené vody

*záleží na tom, kolik chcete perel v nápoji mít

 

Vietnamská káva

Vietnamskou kávu kupuji v pražské tržnici Sapa. Je tam prodejna Tamda food. Káva je většinou už mletá, připravená k použití do phin filtru. Na výběr je hned několik druhů vietnamské kávy, bohužel ale mají všechny stejný obal. Musíte si všimnou menších písmen na přední straně – je tam buď strong, light, bittersweet…objevila jsem to teprve včera, do té doby jsem si toho nevšimla. Teď mám kávu light a minule jsem měla strong. Tak ta silná (strong) mi přišla lepší, chuťově výraznější, což je pro tento recept ideální. Káva sála 60 korun, tak klidně můžete koupit všechny a vyzkoušet, která vám vyhovuje. Dobrá káva se neztratí😊.

 

Phin filtr

Phin filtr mám z www.kopiluwak.eu. Použijete ho nejen na přípravu vietnamské kávy, ale i jakékoliv jiné. Důležité je namlít kávu hruběji, jinak by mohla sítem propadávat.

 

Příprava tapioka perel:

Tapioka perly ponořte do studené vody. Minutku nastavte na 60 minut.

Po 60 minutách přelijte perly i s vodou do malého hrnce. Teplotu nastavte na nejnižší a pomalu začněte zahřívat. Mléko by se mělo začít vařit až tak za 10 minut. Občas promíchejte.

Od chvíle, kdy se voda začne vařit, vařte perly 1 minutu. Samozřejmě to nemusí být přesně na vteřinu. Asi to bude vypadat, jako by se perly rozvařily, ale nebojte, jsou tam. Možná to tak nevypadá, ale jsou. Jsou ukryté uvnitř toho hustého pudingu. Perly jsou z tapiokového škrobu, a protože se občas nějaká rozpadne, pěkně vodu zahustí.

Odstavte a nechte 20 minut odpočívat. Poté perly nalijte do síta a propláchněte studenou vodou.

Nyní směs přesypte do misky. Aby perly neoschly, míchají se s cukrovým sirupem. Pokud je použijete rovnou, není to nutné, ale pokud jich připravujete více, nebo je hned nepoužijete, je to lepší.

Cukrový sirup si snadno vyrobíte svařením 1 dílu krupicového cukru a 1 dílu vody. Pro tento recept bude stačit zahřát 15 gramů vody a 15 gramů krupicového cukru. Na nízkou teplotu přiveďte k varu a hned, jak se cukr rozpustí, odstavte. Sirup nemusíte nechat vychladnout, můžete ho rovnou přidat do připravených perel a promíchat.

Sirup se také používá, pokud chcete připravit více perel a nějakou dobu je skladovat v lednici.

 

 

Příprava kávy:

Do hrnku dejte 2 lžíce slazeného kondenzovaného mléka. Nebojte, není to moc, vietnamská káva je docela hořká a chutě se vyváží.

Phin filtr postavte na hrnek. Dovnitř dejte 2 lžíce kávy a na to položte další síto. Poté na kávu nalijte 20ml vroucí vody. Tím kávu zvlhčíte. Po chvilce nalijte zbylých 140ml vroucí vody. Zakryjte pokličkou a nechte pomalu překapat. Protože se jedná o ledovou kávu, použila jsem více vody. Pro silnější ledovou kávu můžete použít menší množství – jen 80ml vody.

Filtr odstraňte a nechte kávu vychladnout.

Poté kávu nalijte do vysoké sklenice, přidejte led a tapioka perly. Nyní je nápoj hotový.

Dobrou chuť.