Dnes si připravíme Café con leche. Café con leche pochází ze Španělska a v překladu to znamená kafe s mlékem. Jedná se o kávový nápoj připravený z espressa smíchaného s horkým mlékem. Většinou se míchá v poměru 1:1, ale jsou i varianty s větším množstvím mléka. Chutí mi připomíná Flat white nebo Laté Macchiato, ale stejné to není. Café con leche není tak silné jako espresso a ani tak slabé jako Laté macchiato, je to něco mezi.

Připravte si Café noc leche a začněte den jako správný Španěl😊. Je to skvělá káva ke snídani a bude se hodit i k odpolednímu moučníku.

 

Budete potřebovat:

  • 30ml espressa
  • 30ml plnotučného mléka
  • Cukr

 

Káva

Doma jsem Španělskou kávu neměla, a proto jsem zvolila jinou. Řekla bych, že je na každém, jakou kávu použije. Brzy budu zkoušet další kávy z celého světa. Zkusím se poohlédnou po té španělské a uvidíme, jak moc se chuť nápoje změní.

Do káv s mlékem používám nejraději kávu Indian Mysorre z www.kopiluwak.eu.

 

Cafflano Kompresso

Pro přípravu espressa používám ruční kávovar Cafflano Kompresso. Dělá stejně dobré espresso jako drahé elektrické kávovary. Je v něm ukrytý speciální hydraulický systém, který dokáže udržet potřebný tlak 9 barů pro přípravu vynikajícího espressa. Cafflano mám z www.kopiluwak.eu.

Pro přípravu v Cafflanu jsem použila 12 gramů jemně mleté kávy a 50 ml vody o teplotě 95 stupňů.

 

Příprava:

  1. Začněte přípravou espressa. Použijte zrnkovou kávu a namelte jí až před přípravou kávy. Káva si pak zachová maximum své chuti a aroma.
  2. Pro přípravu v kávovaru použijte 7 gramů mleté kávy.
  3. Espresso nalijte do menšího šálku. Kávu můžete osladit teď anebo až potom.
  4. Mléko můžete pouze ohřát anebo napěnit pomocí parní trysky u kávovaru. Je to malé množství mléka, proto to bude chtít menší konvičku na mléko. Pěnu lze připravit i pomocí elektrického šlehače (prodává například Ikea). Pro nápoj bez pěny mléko zahřejte na sporáku. Až bude teplé, vypněte (nevařte).
  5. Poté mléko nebo mléčnou pěnu nalijte na kávu. Oslaďte.

 

 

Café con leche se připravuje i jako větší nápoj. Pokud chcete větší kávu, použijte tento postup:

  • 100ml mléka
  • 100ml vody
  • 16 gramů středně mleté kávy
  • Aeropress

 

Kávu namelte na střední hrubost. Nasypte do tubusu Aeropressu. Zalijte vodou o teplotě 80 stupňů, promíchejte a poté po dobu 20 sekund tlačte píst směrem dolů.

Mléko zahřejte na sporáku, ale nevařte. Ještě než se začne vařit, tak ho sundejte ze sporáku.

Kávu oslaďte, nalijte do hrnku a zalijte mlékem. Kdo má radši mléčnou pěnu, může mléko napěnit například pomocí parní trysky u kávovaru.

 

Pro přípravu budete potřebovat Aeropress. Je to cestovní kávovar, kávu v něm připravíte během chvilky. Více o něm najdete v tomto článku: https://www.zijemehomemade.cz/test-cestovniho-kavovaru-aeropress-go/