Dnes si připravíme Café con leche. Café con leche pochází ze Španělska a v překladu to znamená kafe s mlékem. Jedná se o kávový nápoj připravený z espressa smíchaného s horkým mlékem. Většinou se míchá v poměru 1:1, ale jsou i varianty s větším množstvím mléka. Chutí mi připomíná Flat white nebo Laté Macchiato, ale stejné to není. Café con leche není tak silné jako espresso a ani tak slabé jako Laté macchiato, je to něco mezi.
Připravte si Café noc leche a začněte den jako správný Španěl😊. Je to skvělá káva ke snídani a bude se hodit i k odpolednímu moučníku.
Budete potřebovat:
- 30ml espressa
- 30ml plnotučného mléka
- Cukr
Káva
Doma jsem Španělskou kávu neměla, a proto jsem zvolila jinou. Řekla bych, že je na každém, jakou kávu použije. Brzy budu zkoušet další kávy z celého světa. Zkusím se poohlédnou po té španělské a uvidíme, jak moc se chuť nápoje změní.
Do káv s mlékem používám nejraději kávu Indian Mysorre z www.kopiluwak.eu.
Cafflano Kompresso
Pro přípravu espressa používám ruční kávovar Cafflano Kompresso. Dělá stejně dobré espresso jako drahé elektrické kávovary. Je v něm ukrytý speciální hydraulický systém, který dokáže udržet potřebný tlak 9 barů pro přípravu vynikajícího espressa. Cafflano mám z www.kopiluwak.eu.
Pro přípravu v Cafflanu jsem použila 12 gramů jemně mleté kávy a 50 ml vody o teplotě 95 stupňů.
Příprava:
- Začněte přípravou espressa. Použijte zrnkovou kávu a namelte jí až před přípravou kávy. Káva si pak zachová maximum své chuti a aroma.
- Pro přípravu v kávovaru použijte 7 gramů mleté kávy.
- Espresso nalijte do menšího šálku. Kávu můžete osladit teď anebo až potom.
- Mléko můžete pouze ohřát anebo napěnit pomocí parní trysky u kávovaru. Je to malé množství mléka, proto to bude chtít menší konvičku na mléko. Pěnu lze připravit i pomocí elektrického šlehače (prodává například Ikea). Pro nápoj bez pěny mléko zahřejte na sporáku. Až bude teplé, vypněte (nevařte).
- Poté mléko nebo mléčnou pěnu nalijte na kávu. Oslaďte.
Café con leche se připravuje i jako větší nápoj. Pokud chcete větší kávu, použijte tento postup:
- 100ml mléka
- 100ml vody
- 16 gramů středně mleté kávy
- Aeropress
Kávu namelte na střední hrubost. Nasypte do tubusu Aeropressu. Zalijte vodou o teplotě 80 stupňů, promíchejte a poté po dobu 20 sekund tlačte píst směrem dolů.
Mléko zahřejte na sporáku, ale nevařte. Ještě než se začne vařit, tak ho sundejte ze sporáku.
Kávu oslaďte, nalijte do hrnku a zalijte mlékem. Kdo má radši mléčnou pěnu, může mléko napěnit například pomocí parní trysky u kávovaru.
Pro přípravu budete potřebovat Aeropress. Je to cestovní kávovar, kávu v něm připravíte během chvilky. Více o něm najdete v tomto článku: https://www.zijemehomemade.cz/test-cestovniho-kavovaru-aeropress-go/