Nasi Goreng je pokrm pocházející z Indonésie. Zaujal mě svou jednoduchou přípravou a složením. Věděla jsem, že mi toto jídlo bude chutnat a taky chutnalo😊.

Je to smažená rýže s masem a k tomu pak patří ještě volské oko, jarní cibulka, rajčata, okurka a jiná obloha. Někdy se smažená rýže podává jen s volským okem, ale mě se tam právě líbí ta zeleninová obloha, která to jídlo pěkně odlehčí.

Podle mě je to super jídlo na léto. U plotny nestrávíte moc času, a tak je to jako oběd či večeři ideální.

 

Suroviny:

  • 1kg vařené bílé rýže (zapomněla jsem ji zvážit neuvařenou)
  • 300g kuřecí prsa
  • 1 cibule
  • 3 lžíce sladké sójové omáčky (jde použít i tmavá, ale není to ono)
  • 2 lžíce krupicového nebo třtinového cukru
  • 1 a 1/2 lžíce oleje
  • 3 lžičky soli
  • 2 stroužky česneku
  • 1 lžičky sušených chilli vloček
  • ¼ lžičky čerstvě namletého černého kampotského pepře

 

Na ozdobu:

  • 4 volská oka
  • 1 jarní cibulka
  • Rajčata
  • Okurka

 

Kampotský pepř

Použít můžete normální pepř v kuličkách. Já jsem si ale vybrala ten kampotský, protože ho mám strašně ráda.

 

Kokosový olej

Kokosový olej se v Indonésii používá často, tak jsem ho také použila. Konkrétně jsem použila extra panenský kokosový olej z www.zdravizesrilanky.cz

 

Sladká sójová omáčka

Poznáte ji podle toho, že je hustá, a ne tekutá jako většina sójovek. Rýže má zkaramelizovat, proto použijeme právě tuhle sójovku.

 

Postup:

  1. Rýži uvařte podle návodu. Použít můžete parboiled nebo basmati rýži. Nechte ji okapat v sítu.
  2. Kuře očistěte a nakrájejte na kostky.
  3. Cibuli nakrájejte na drobno. Já používám ruční sekáček. Jde v něm nakrájet i menší množství jako je 1 cibule. Cibuli mám ráda, použila jsem 1 velkou cibuli.
  4. Jako první na ve Woku pánvi opečte sušené chilli vločky a cibuli. Za stálého míchání opékejte asi minutu, ať se rozvoní.
  5. Přidejte lžíci oleje a kuřecí maso. Smažte asi 5 minut, až bude maso zcela hotové.
  6. Dále přidejte nadrobno pokrájený česnek, cukr a sladkou sójovou omáčku. Aby se cukr rozpustil, vařte ještě minutu, než přidáte rýži. Pak teprve zasypte vařenou rýží, sůl a pepř.
  7. Rýži smažte 3-5 minut, ať se trochu opeče. Rýže by měla zkaramelizovat, proto se do receptu přidává sladká sójová omáčka a cukr. Směs by neměla být suchá.
  8. Na talíř nandejte kopec smažené rýže a na ni položte volské oko.
  9. Ozdobte nudličkami okurky, rajčetem a kolečky jarní cibulky.

 

Poznámka k receptu:

  • Namísto cukru můžete použít o 2 lžíce sladké sójové omáčky více. Já jsem ji tolik neměla, tak jsem použila cukr.