Nasi Goreng je pokrm pocházející z Indonésie. Zaujal mě svou jednoduchou přípravou a složením. Věděla jsem, že mi toto jídlo bude chutnat a taky chutnalo😊.
Je to smažená rýže s masem a k tomu pak patří ještě volské oko, jarní cibulka, rajčata, okurka a jiná obloha. Někdy se smažená rýže podává jen s volským okem, ale mě se tam právě líbí ta zeleninová obloha, která to jídlo pěkně odlehčí.
Podle mě je to super jídlo na léto. U plotny nestrávíte moc času, a tak je to jako oběd či večeři ideální.
Suroviny:
- 1kg vařené bílé rýže (zapomněla jsem ji zvážit neuvařenou)
- 300g kuřecí prsa
- 1 cibule
- 3 lžíce sladké sójové omáčky (jde použít i tmavá, ale není to ono)
- 2 lžíce krupicového nebo třtinového cukru
- 1 a 1/2 lžíce oleje
- 3 lžičky soli
- 2 stroužky česneku
- 1 lžičky sušených chilli vloček
- ¼ lžičky čerstvě namletého černého kampotského pepře
Na ozdobu:
- 4 volská oka
- 1 jarní cibulka
- Rajčata
- Okurka
Kampotský pepř
Použít můžete normální pepř v kuličkách. Já jsem si ale vybrala ten kampotský, protože ho mám strašně ráda.
Kokosový olej
Kokosový olej se v Indonésii používá často, tak jsem ho také použila. Konkrétně jsem použila extra panenský kokosový olej z www.zdravizesrilanky.cz
Sladká sójová omáčka
Poznáte ji podle toho, že je hustá, a ne tekutá jako většina sójovek. Rýže má zkaramelizovat, proto použijeme právě tuhle sójovku.
Postup:
- Rýži uvařte podle návodu. Použít můžete parboiled nebo basmati rýži. Nechte ji okapat v sítu.
- Kuře očistěte a nakrájejte na kostky.
- Cibuli nakrájejte na drobno. Já používám ruční sekáček. Jde v něm nakrájet i menší množství jako je 1 cibule. Cibuli mám ráda, použila jsem 1 velkou cibuli.
- Jako první na ve Woku pánvi opečte sušené chilli vločky a cibuli. Za stálého míchání opékejte asi minutu, ať se rozvoní.
- Přidejte lžíci oleje a kuřecí maso. Smažte asi 5 minut, až bude maso zcela hotové.
- Dále přidejte nadrobno pokrájený česnek, cukr a sladkou sójovou omáčku. Aby se cukr rozpustil, vařte ještě minutu, než přidáte rýži. Pak teprve zasypte vařenou rýží, sůl a pepř.
- Rýži smažte 3-5 minut, ať se trochu opeče. Rýže by měla zkaramelizovat, proto se do receptu přidává sladká sójová omáčka a cukr. Směs by neměla být suchá.
- Na talíř nandejte kopec smažené rýže a na ni položte volské oko.
- Ozdobte nudličkami okurky, rajčetem a kolečky jarní cibulky.
Poznámka k receptu:
- Namísto cukru můžete použít o 2 lžíce sladké sójové omáčky více. Já jsem ji tolik neměla, tak jsem použila cukr.