Recept na polévku z dýně Hokaidó. Tuto polévku mám ze všech nejraději, hned po prvním soustu jsem se do ní zamilovala. Někdy si ji dávám i namísto oběda. Když jí uvařím, tak jí chodím celý den ujídat. Jsem schopná sníst celý hrnec za jeden den:-D.
A nejen polévku, mám ráda všechno z dýně! Jak já miluju dýňové sušenky, brownies, polévky i dýňové laté😊. Pod tímto receptem najdete další zajímavý recept z dýně a mnoho dalších je ještě na těchto stránkách.
Suroviny:
- 1000-1250ml vody nebo zeleninového vývaru (záleží na velikosti dýně)
- 1 dýně hokaido
- 1 větší cibule
- 1 velká mrkev
- 2 lžičky mořské soli
- 2-4 lžíce třtinového cukru
- 1 lžička olivového oleje
- Na posypání: pivovarské kvasnice
Polévka je: bez lepku, bez laktózy, veganská
Pomůcky: Ruční sekáček (Tescoma)
Pivovarské kvasnice
Pivovarské kvasnice používám už velice dlouho. Nově jsem ale přešla k jiné firmě. Našla jsem totiž českou firmu, a proto jsem ty zahraniční kvasnice hned vyměnila za české. České firmy teď potřebují podpořit více než kdy jindy. Tato firma mě navíc zaujala nejen nabídkou pivovarských kvasnic, ale také ovesné vlákniny Cardio well, kterou jsem nově také začala používat.
Možná si říkáte, že kvasnice budou chutnat jako droždí, ale není to tak. Tohle opravdu není droždí. Chutnají spíše jako zeleninový vývar a sýr v jednom (tedy alespoň podle mě). Když je dáte na polévku, zvýrazní to její chutě a přitom navíc doplníte vitamin B. Brzy pro vás budu mít plno zajímavých receptů z pivovarských kvasnic.
Více o kvasnicích i ovesné vláknině najdete na www.pangamin.cz
Příprava:
- Dýni omyjte, ale neloupejte. Ve slupce je ukrytá většina prospěšných látek, proto ji neloupejte. Jen odkrojte tvrdou stopku a vyhoďte. Poté dýni rozpulte a lžící vydlabejte semínka. Dýně je docela tvrdá, bude to chtít ostrý nůž nebo pořádně zabrat. Když mi to nejde, zakrojím nůž a praštím s ní o stůl (tohle vždycky zabere).
- Dýni nakrájejte na větší kostky.
- Na kostičky nakrájejte i cibuli a mrkev (oloupané).
Na nakrájení cibulky jsem použila ruční sekáček (prodává Tescoma). Krájení cibule nemám ráda, tak mám na to tuhle vychytávku. Stačí párkrát zatáhnout a je to:-).
- V pánvi zahřejte olej. Cibulku na něm pár minut opékejte, až zesklovatí. Přidejte mrkev, dýni a krátce opečte.
- Zalijte vodou nebo zeleninovým vývarem. Vařte doměkka – asi 20 minut.
- Polévku rozmixujte na krém. Výborný je tyčový mixér. Při použití mixéru raději nechte polévku trochu vychladnout, aby nádoba nepraskla.
- Přidejte sůl a cukr. Množství soli i cukru se může lišit podle velikosti dýně. Možná budete muset přidat více vody/vývaru. Každá dýně je jinak velká, proto je potřeba množství vody poupravit.
- Polévku nalijte do talíře a posypte pivovarskými kvasnicemi. Na 1 polévku dávám přibližně 1/2 polévkové lžíce.
Poznámka:
- Dýně je pokaždé jinak velká, proto se bude měnit i konzistence polévky. U menší dýně použijte jen litr vody, u větší více. Kdybyste chtěli polévku zahustit, můžete rozmíchat lžíci kukuřičného škrobu ve 2 lžicích studené vody, přidat do polévky a 2 minuty povařit. Tím polévku pěkně zahustíte. Nebo k dýni můžete hned na začátku přidat nastrouhanou bramboru.