Želatina je dobrá na klouby, a právě ty mě poslední dobou zlobí. Proto jsem si vyrobila pomerančové želé bonbony. Jako základ jsem zvolila pomerančový džus. Použít můžete 100% pomerančový džus anebo doma vymačkanou šťávu z pomeranče.
Ještě jsem přidala kurkumu – má protizánětlivé vlastnosti. Je dobrá na klouby, nachlazení, žaludek, nervy i spánek. Pepř posiluje její účinky, stačí přidat malou špetku a ani o něm nebudete v bonbonech vědět.
Formu můžete použít jakoukoliv. Dá se použít silikonová forma na pralinky, větší forma, do které hmotu nalijete a pak nakrájíte anebo forma na gumové medvídky. Je to o něco pracnější ji naplnit, ale vypadá to pěkně😊.
Suroviny:
- 130g pomerančové šťávy nebo džusu 120ml
- 15g vepřové želatiny (kupuji na kutilov.cz)
- Špetka mleté kurkumy a pepř
- 1 lžíce třtinového cukru nebo agáve sirupu
Postup:
Pomerančovou šťávu nalijte do malého hrnce. Posypte želatinou a nechte 10 minut nabobtnat.
Přidejte špetku kurkumy a pepře, také třtinový cukr nebo agáve sirup.
Zapněte sporák na nízkou teplotu a zahřívejte do rozpuštění želatiny. Nevařte jí, stačí jí zahřát pod bod varu a měla by už být rozpuštěná.
Rozlijte do formiček a dejte ztuhnout do lednice. Nebo směs nalijte do větší formy, nechte ztuhnout a nakrájejte na kostičky.
Dávkování?
- Denně si dávám 30-50 gramů.
- Bonbony skladujte v lednici v uzavřeném obalu, ať neztvrdnou. Dají se i zamrazit.