Okurkový salát s pikantním dresingem. K tomu opečený sezam a jarní cibulka…ano chutná tak dobře, jak vypadá. Všichni známe okurkový salát z nastrouhané okurky, vody a octa. Tohle je ale něco úplně jiného. Připomíná mi to kungpao a podobná jídla z asijské kuchyně, ale zároveň je to lehký čerstvý salát. Všechny chutě spolu perfektně ladí a tak to má být😊.
Počet porcí: 2 větší nebo 4 menší
Doba přípravy: 5 minut
Suroviny:
- 1 salátová okurka
- 2 stroužky česneku
- 1 jarní cibulka (pouze zelená část)
- 2 lžíce sójové omáčky (tmavé nebo sladké) =25g
- 1 lžíce bílého sezamu
- 1 lžička sezamového oleje
- ¼ lžičky mletého chilli nebo kajenského pepře
Postup:
Okurku oloupejte (nebo nechte neoloupanou) a nakrájejte na kolečka. Kolečka ještě rozkrojte na půl.
Sezam nasypte na suchou pánev a krátce opékejte. Stačí jen chvilku (pár sekund) až se rozvoní. Je potřeba ho stále míchat. Hned jak ucítíte vůni sezamu, sundejte ze sporáku a přesypte do misky.
Na dresing budete potřebovat utřený česnek, sójovou omáčku, mleté chilli nebo kajenský pepř a sezamový olej. Vše dobře promíchejte. Není třeba přidávat sůl, sójová omáčka ji v tomto receptu plně nahradí.
Nakrájenou okurku zalijte dresingem a promíchejte. Rozdělte do misek.
Nakonec salát ozdobte opečeným sezamem a kolečky jarní cibulky.
Skladování a trvanlivost: Salát je určený k přímé spotřebě. Vzhledem k obsahu soli v sójovce by okurka pustila vodu. Nakrájenou okurku a dresing zvlášť ale uložit do lednice můžete.