Indický nápoj – Badam milk se vyrábí z mléka, mandlí, kardamomu, ghí, kurkumy a šafránu. Základem jsou rozmixované mandle, které při vaření celý nápoj zahustí. Nápoj je pak pěkně hustý, skoro jako puding. Mléko vás zahřeje a klidně si ho můžete udělat i jako svačinu, přeci jen je docela syté. Chutná po kardamomu, mandlích a kurkumě. Tento nápoj se připravuje v Indii. Rozhodně stojí za vyzkoušení. Neznám jiný nápoj podobný tomuto, asi i proto mě jeho chuť překvapila. Akorát mám hrnek Badam milk v ruce a užívám si každý doušek😊.

 

Suroviny:

  • 250ml mléka
  • 15 loupaných mandlí (25 gramů)
  • 6 nitek šafránu
  • 2 tobolky kardamomu
  • 2 lžičky cukru
  • 1 lžička ghí (České ghíčko)*
  • Špetka kurkumy*

*Nápoj jsem podruhé připravovala z kurkumového ghí. Prodává ho České ghíčko (web). Místo ghí a kurkumy tak můžete použít lžičku kurkumového ghíčka.

 

Kardamom

Tobolky kardamomu mám z eshopu Shams, www.shams.cz

 

Postup:

Mandle rozmixujte s půlkou mléka (125ml). Dejte do malého hrnce a přidejte zbytek surovin: zbytek mléka, šafrán, kardamom, cukr, ghí a kurkumu.

Na střední teplotu vařte za občasného míchání 10-15 minut. Nápoj postupně začne houstnout. Doba vaření se odvíjí podle zvolené teploty.

Nyní nápoj přeceďte nebo jen vyndejte tobolky kardamomu. Většinou se mandle rozvaří beze zbytku. Ovšem pokud máte slabší mixér, mohou ale v nápoji zůstat kousky mandlí a potom je lepší nápoj přecedit.

Je nápoj moc hustý? Dořeďte ho mlékem do požadované hustoty. Má být hustý, ale zase v něm nemá stát lžíce😊. I když jako puding by to bylo také vynikající, asi ho příště uvařím trochu víc a uvidíme.

Mandlové mléko podávejte ještě horké. Dobrou chuť