Dnes potěšíte chuťové buňky, protože si dnes připravíme něco velice experimentálního😊. Bude to čokoláda s kampotským pepřem. Ano, čtete správně, čokoláda s pepřem!
Ze začátku jsem si tím nebyla jistá, ale hrozně mě zajímalo, jak by to asi mohlo chutnat. Ráda experimentuji s čokoládou a dalšími surovinami. Miluju čokoládu s krystalky soli nebo čokoládu s chilli, a proto mě zajímalo, jak by mohla chutnat právě s pepřem.
Původně jsem chtěla použít pouze červený pepř, který má sladší chuť a proto je vhodný do sladkých receptů. Nakonec jsem ale udělala tři druhy čokolády – s bílý, černým i červeným pepřem. Výsledek je úžasný. Moc mi chutná! Chuťově moc povedená kombinace, která k sobě kupodivu dobře pasuje. Příště schválně zkusím použít mořskou sůl i pepř. Obě mi chutnají, ale uvidíme, jak budou chutnat společně😊.
Poznámka: Pepř jsem použila kampotský. Nejsem si jistá, jak by čokoláda chutnala s jiným pepřem. Kampotský pepř doma můžete použít i do mnoha dalších sladkých i slaných jídel, proto se vám doma určitě neztratí:-).
Důležité je použít hořkou čokoládu, ideálně s vyšším obsahem kakaa. S bílou nebo mléčnou by podle mě výsledek tak dobrý nebyl (ale proč to nevyzkoušet?:-D). Udělat si tuhle čokoládu vám zabere pár minut, je to rychlovka. Podle mě rozhodně stojí za vyzkoušení, je to skvělý chuťový zážitek.
Chcete potěšit někoho blízkého originálním dárkem? Vyrobte mu čokoládu s kampotským pepřem. Takový dárek určitě čekat nebude!
Suroviny:
- 50g hořké čokolády s vyšším obsahem kakaa (50% a více)
- Kampotský pepř (celý-kuličky): růžový, černý a bílý – na tohle množství čokolády jsem použila 3-4 kuličky od každého druhu.
Kampotský pepř
Luxusní pepř z Kambodži. Vynikající, jedinečný, 100% organický, fair trade. Hodí se do sladkých i slaných jídel, hlavně ten červený je do sladkých pokrmů ideální. Pokud chcete do tohoto receptu vyzkoušet jen jeden druh, doporučuji rozhodně ten červený. Má sladší ovocnou chuť a s čokoládou chutná prostě fantasticky!
Postup:
Čokoládu nalámejte na kousky a rozpusťte ve vodní lázni. Nezahřívejte jí zbytečně dlouho, hned jak se rozpustí, odstavte. Čokoládu můžete při rozpouštění míchat, aby se rozpustila rychleji.
Pozn.: Teplotu nastavte tak, aby voda moc nebublala, jinak by vám cáknout kapka vody do čokolády a ta by se pak mohla srazit.
Rozpuštěnou čokoládu promíchejte a nalijte do formy. Já jsem použila silikonovou formu na malé čokoládky. Je to forma na 3*3cm velké čokoládky. Použít můžete 1 velkou formu anebo také různé formy na pralinky apod. Tvar může být libovolný, použijte, co máte doma😊.
Pepř dejte do mlýnku a namelte. Každý pepř namelte odděleně. Byla by škoda, kdyby se smíchal dohromady, takhle budete mít 3 různé chutě. Každý pepř chutná jinak, proto jsem je nechala odděleně. Pepř má být namletý nahrubo Pokud nemáte mlýnek na pepř, použijte hmoždíř, ale neudělejte z pepře úplný prášek.
Nyní čokoládu posypte připraveným pepřem. Další možnost je vysypat formičku pepřem a pak zalít čokoládou . Pepř pak bude zalitý uvnitř čokolády.
Čokoládu dejte do lednice a nechte ztuhnout. Poté vyklopte a můžete ochutnávat.
Dobrou chuť.
Jaká je čokoláda s pepřem?
Čokoláda s bílým pepřem je taková pikantní, pálivá a hořká zároveň. Černý pepř chutná podobně, ale přeci jen není tak výrazný jako bílý. Červený pepř je spíše sladký, ovocný. Zkrátka každý druh, jiná chuť:-).