Pepřová omáčka ke steaku nebo americkým bramborám či hranolkám. Použila jsem do ní 4 druhy pepře a to se na chuti podepsalo – je zkrátka vynikající! Sadu 4 druhů pepře i s mlýnem jsem sehnala v Lidlu. Mlýnek vám ušetří čas, protože jinak byste pepř museli tlouci v hmoždíři. Každý pepř má jinou chuť a dohromady se k sobě skvěle hodí.
Rychlá smetanová omáčka se čtyřmi druhy pepře rozhodně stojí za vyzkoušení. Zkuste si k ní udělat steak a americké brambory. To se budete olizovat až za ušima:-D!
Pepřová omáčka:
- 250ml smetany ke šlehání
- 30g másla
- 1-2 lžičky krupicového cukru (volitelné)
- 1-2 lžičky čerstvě namletého pepře 4 druhů (černý, bílý, růžový, zelený)*
- 1 lžička kukuřičného škrobu.
- ¾ lžičky soli (nebo dle chuti)
*Mlýnek s kuličkami pepře jsem sehnala v Lidlu. Stojí okolo 40Kč. Jsou v něm 4 druhy pepře. Výhoda je, že si pepř namelete až před jídlem a tak bude mít výraznější chuť.
Pepřová omáčka:
Pokud děláte steaky, udělejte nedříve je. Steaky po upečení dejte pod pokličku nebo zabalte alobalem a nechte 10 minut odstát. Mezitím bude omáčka hotová.
Na malé pánvi nebo v hrnci zahřejte máslo. Přidejte smetanu ke šlehání a sůl. Pepř namelte do misky, abyste si mohli odměřit potřebné množství. Nejdříve použijte 1 lžičku pepře, přidejte ho do omáčky.
Kukuřičný škrob rozmíchejte ve lžíci studené vody a vlijte do omáčky. Za stálého míchání vařte 5 minut. Omáčka během chvilky pěkně zhoustne.
Pozn.: Někdo omáčku redukujte delším vařením a tím jí zahustí. Já jsem chtěla rychlou omáčku, proto jsem použila škrob. Příště ho zkusím vynechat a vařit omáčku déle, poté dám vědět, jak dlouho je třeba omáčku vařit:-).
Ochutnejte omáčku, jestli jste s chutí spokojení. Pro výraznější chuť přidejte další lžičku pepře, nebo jen půl lžičky. Já si teď nejsem jistá, jestli ty lžičky byly 2 nebo jen 1, ale jednoduše se řiďte podle chuti.
Nandejte na talíř, přidejte přílohu (např. americké brambory) a steak můžete podávat!
Na fotce vidíte steak z mladého býčka s pepřovou omáčkou a americkým bramborem.
Zdravim,, jelikož jsem doma neměl skrob na zahuštění, tak jsem pouzil trojúhelník smetanoveho taveneho sýra a vysledek byl luxusní,, vsichni se jen olizovali…
Dobrý den. Tak to mám obrovskou radost, že omáčka chutnala. Zároveň mockrát děkuji za tip. Tavený sýr? To musím vyzkoušet, zní to totiž skvěle!:-)
Krásný den
Verča