Dneska jsem neměla chuť na nějakou velkou snídani. Přesto se ale snažila snídani nevynechat, protože jsem věděla, že bych pak byla celé dopoledne unavená. Nakonec jsem vymyslela celozrnný nápoj s tsampou, melasou a kardamomem. Je to vlastně kaše z tsampy, kterou mám moc ráda, jen je jsem ji více naředila.
Nápoj jsem osladila melasou. Tento černý zázrak mě poslední dobou neustále překvapuje. Když mi přišel z eshopu Shams (www.shams.cz), začala jsem pátrat, po tom, co z ní udělat. Zjistila jsem, že se dá použít do sladkých i slaných jídel a dokonce i jako pleťová maska nebo výživná maska na vlasy. Melasa obsahuje plno minerálů a stopových prvků. Doporučuje se užívat při anémii, nespavosti, také podporuje trávení, lymfatický systém a pomáhá snížit krevní tlak. Důležité je dopřávat si melasu pravidelně. Stačí si s ní osladit nápoj, jogurt nebo kaši. Přidávám jí i do dresinků nebo marinád. Když jsem ji přidala do tohoto nápoje, už jsem ani nemusela přidávat jiné sladidlo. Nápoj byl sladký tak akorát.
Tento nápoj je podle mě skvělou rychlou snídaní. Můžete si jí vzít i s sebou a posnídat na cestě😊. Nápoj je zahuštěný tsampou, to je namletý pražený ječmen. Je v ní dost vlákniny, takže byste nějakou dobu neměli mít hlad.
Suroviny:
- 200ml vařící vody
- 50ml mléka (může být i rostlinné)
- 25g tsampy
- 1 lžíce melasy
- 1 tobolka kardamomu
Kardamom
Do tohoto nápoje jsem použila celý kardamom (1 tobolku), nikoliv kardamom mletý. Přijde mi, že když si koupím již namletý kardamom, má méně výraznou chuť. Když použiju nadrcená semínka z celého kardamomu, je to úplně něco jiného. Kardamom mám ze www.shams.cz, stejně jako melasu.
Melasa
Melasa, úžasná to věc! Do sladkých i slaných jídel a dokonce je dobrá i pro vaše vlasy nebo pleť. Brzy pro vás budu mít plno zajímavých receptů.
Tsampa:
Tsampa je namletý ječmen – je to velice jemný prášek. Připravíte z ní kaši, lívance a mnoho dalších sladkých i slaných jídel. Více o tsampě najdete na: O tsampě. Na těchto stránkách najdete více než 30 receptů z tsampy a stále přibývají.
Tsampu v ČR vyrábí a prodává Pro Tibet. Stačí když v objednávce zadáte kód ZIJEMEHOMEMADE a získáte 15% slevu. Na konci stránky najdete pár tipů, na co ji použít:-).
Postup:
Na přípravu tohoto nápoje budete potřebovat horkou vodu. Vařila jsem ji v rychlovarné konvici. Voda má být vařící, aby byl nápoj po přidání mléka teplý. Voda tedy nemusí mít přesně 100 stupňů.
Semínka kardamomu vyndejte ze zeleného lusku. Paličkou nebo v hmoždíři semínka rozdrťte na prach. Chuť kardamomu mám moc ráda a proto jsem přidala celou tobolku. Pokud nejste na chuť kardamomu zvyklý, přidejte jen půlku a uvidíte😊.
Tsampu zalijte mlékem. Přidejte melasu s kardamomem a dobře promíchejte.
Poté zalijte vodou. Když nejdříve tsampu smícháte s mlékem, nebudou v nápoji hrudky. Při zalití všeho najednou byste museli použít metličku.
Nápoj podávejte horký.
Poznámky k receptu:
- Nápoj můžete připravit i studený, stačí vše dát do mixéru a rozmixovat nebo k tomu použít metličku.
- Vodu lze vyměnit za mléko anebo použít mléko rostlinné. Pro přípravu s mlékem zahřejte mléko na sporáku. V malém množství mléka rozmíchejte tsampu a poté přidejte ohřáté mléko.
- Pro veganskou verzi tohoto nápoje stačí vyměnit mléko za mléko rostlinné. Použít můžete ovesné, sójové, rýžové, mandlové…různá mléka=různé chutě, můžete experimentovat:-).
- Tsampa obsahuje velice málo lepku. Obsah lepku v nápoji by tedy měl být minimální. Úplně bez lepku ale není.
- Přidáním více tsampy získáte hutnější nápoj, který vás ještě více zasytí. Když přidáte tsampy ještě více, budete mít z nápoje skvělou kaši:-).
- Dále můžete přidat vanilkový extrakt, mletou skořici, hořké kakao apod. Získáte tím nápoje různé chuti.