Recept na indická čaj z mléka, čaje, cukru a vody. Ranní kávy se většinou nevzdám. V průběhu celého dne ale raději dávám přednost čaji. Ráda zkouším nové druhy čaje. Baví mě udělat si doma s Jardou ochutnávku různých čajů. Nejdřív čaje ochutnáme samotné a hodnotíme. Při další ochutnávce pak z čajů připravím různé horké i studené nápoje. Minule se k nám náhodou přidala i Jardova babička. Ochutnala všechno a hodnotila s námi. Za babičku rozhodně vyhrál ibiškový čaj, protože nám vypila celou konvici:-D.

Tento čaj mi připomíná čaj, který jsem pila v Anglii. Čaj s mlékem, který jsem pila v Anglii ale nebyl tak výrazný. Líbí se mi, že je tu více cítit chuť černého čaje. Důležité je čaj vypít ještě teplý, protože po nějaké době získá nahořklou chuť. Za mě je to moc dobrý čaj, který si vychutnáte samotný anebo společně se sušenkami.

Čaje s mlékem kolem mě moc lidí napije, přitom jsou výborné. Vyzkoušejte a uvidíte, že nejen kávu si můžete připravit s mlékem, ale i čaj. Hlavní je zvolit kvalitní čaj, to je velice důležité. Přeci jen z toho nejlevnějšího čaje, který seženete nikdy dobrý nápoj nebude😊.

 

Suroviny:

  • 250ml mléka
  • 60ml vody
  • 2 lžičky cukru
  • 1 a ½ lžičky sypaného cejlonského černého čaje

 

Čaj

Cejlonský čaj jsem sehnala v obchodě Shams. Z tohoto obchodu jsem nadšená. Mají tam i sušený ibišek, tobolky kardamomu, datle a další egyptské potraviny.

Cejlonský černý čaj z www.shams.cz 

Tento čaj byl velice netradičně zabalený. Jak vidíte na fotce, je to taková kostka. Jedná se o sypaný černý čaj, což mi vyhovuje.

 

 

Postup:

  1. Vodu s čajem přiveďte k varu a 2 minuty povařte.
  2. Přidejte mléko a cukru a vařte dalších 5 minut. Teplotu trochu snižte, ať mléko bublá, ale nepřetéká.
  3. Čaj ihned přeceďte přes jemné sítko.
  4. Podávejte horký.

 

Čaj vypijte co nejdříve. Při opětovném ohřívání nebo delším skladování by byl hořký.

 

Síla čaje:

Chuť čaje si můžete upravit přidáním více či méně černého čaje. Slabší čaj uděláte z 1 lžičky černého čaje, silnější ze 2 lžiček černého čaje. Kdyby vám čaj přišel chuťově moc výrazný, můžete přidat horké mléko a tím chuť zjemnit.

 

Co ještě přidat do čaje?

Přidejte 2 tobolky kardamomu, lístky máty, trošku mleté skořice a vyzkoušejte i jiné příchutě. Kardamom, mátu nebo skořici přidejte hned na začátku.

 

Co si dát k čaji?

Ibiškové sušenky