Hledáte rychlou večeři, protože je venku moc krásně na to, abyste strávili celý den u plotny? Tak to mám pro vás ideální recept. Když se mi nechce vařit nebo to nestíhám, udělám těstovinový salát. Hotový je do 15-ti minut. Tenhle salát bych mohla jíst snad pořád: těstoviny, majonéza, kukuřice, pepř a cherry rajčátka. Kdo by řekl, že z toho vznikne taková dobrota😊.
Suroviny:
- 500g vřetýnek (1 sáček)
- 200-300g majonézy (používám Poličanku)
- 1 sáček mražené kukuřice (350g)
- 2 lžičky soli
- 1 lžička celého černého pepře (použila jsem kampotský)
- Volitelně: 1-2 lžíce krupicového cukru (pokud je majonéza kyselejší, je lepší přidat cukru)
- 500g cherry rajčátek
Volitelné: 1/2 lžíce pivovarských kvasnic na posypání (více info na konci stránky)
Kampotský pepř
Tenhle pepř je úplně jiný než klasický černý pepř. Má výraznější chuť a do tohoto salátu se skvěle hodí. Přidávám ho do salátu a pak ho s ním ještě posypu.
Kampotský pepř z www.kampotskypepr.cz je 100% organický fair trade produkt. Já mám Eco starter pack.
Postup:
Vřetýnka uvařte podle návodu. Na začátku k nim ještě přisypte mraženou kukuřici, ať se uvaří společně s těstovinami.
Uvařené těstoviny s kukuřicí sceďte. Nechte je v sítu a prolijte je studenou vodou. Budou hned studené a vy tak nebudete muset čekat, až vychladnout. Navíc se díky tomu neslepí. Těstoviny nechte trochu okapat a dejte do velké mísy.
Než se těstoviny uvaří, připravte si dresink:
Majonézu smíchejte se solí, a čerstvě namletým černým pepřem. Ochutnejte majonézu, některé jsou docela kyselé. U Poličanky přidávám jen trochu cukru, v případě Hellmans, kterou jsem měla minule jsem přidala 2 lžíce, abych přebila kyselost majonézy. Chutnala hodně po octu. Mám ráda, když má salát sladší chuť. Lepší je cukr přidat hned na začátku a promíchat ho s majonézou. Když ho přidáte až do hotového salátu, bude se špatně rozpouštět.
Nyní majonézu přidejte k těstovinám a dobře promíchejte.
Nakonec přidejte na kousky pokrájená cherry rajčátka. Promíchejte a můžete podávat.
TIP: Salát posypte strouhaným sýrem typu grana padano, gran moravia nebo parmezán.
Skladování: Salát si můžete schovat i do lednice. Jen do něj nepřidávejte rajčátka. Ty přidejte až těsně před podáváním.
Těstovinový salát podruhé, tentokrát v mých milovaných Bali miskách (www.balibalanc.cz):
Tenrokrát jsem salát posypala pivovarskými kvasnicemi. Mám je z www.pangamin.cz. Je to česká firma, mám od nich i ovesnou vlákninu. Kvasnice jsou rozpustné šupinky, které se dají přidat do jídla anebo s ním posypat. Jsou zdrojem vitaminu B a navíc mají skvělou chuť. Do salátu se perfektně hodily.
Na 1 misku jsem použila asi 1/2 lžíce kvasnic.