Další recept, který jsem si pro vás připravila je recept na čínská čajová vejce. Jedná se o natvrdo uvařená vajíčka, která se po uvaření naloží do omáčky z černého čaje, sójové omáčky a koření. Uvařené vejce zůstává ve skořápce, jen se lžičkou naklepe, aby popraskala. Jak vidíte na fotce, popraskaná skořápka zanechá na vajíčku zajímavé vzory.

Čajová vejce se dají jíst samotná, třeba jako svačina, předkrm anebo společně s rýží a zeleninou jako hlavní jídlo. Zkoušela jsem ho i s polévkou Ramen, tam bylo taky moc dobré a k polévce se perfektně hodilo. Vajíčko můžete podávat teplé i studené, záleží na vás.

Tady je recept, jak si tato čínská mramorovaná vajíčka vyrobit:

 

Suroviny:

  • 2 vajíčka
  • 200g vody
  • 30g tmavé sójové omáčky
  • 2 lžičky krupicového cukru
  • 1 lžička sypaného černého čaje (2 gramy)
  • ½ lžičky soli
  • ½ lžičky celého černého pepře (použila jsem Kampotský)
  • 1/8 lžičky kajenského pepře
  • 1 bobkový list

 

Pro více vajíček udělejte větší množství omáčky. Do sklenice s touto marinádou se mi vešly 2 vajíčka.

 

Černý čaj:

Použila jsem sypaný cejlonský sypaný čaj z obchodu Shams: www.shams.cz. Pro tento recept mi přijdou lepší čaje sypané.

 

Kampotský pepř:

Pepř jsem použila černý, kampotský. Má výraznější chuť, což se do tohoto receptu hodí. Pepř je 100% organický a fair trade. Seznámila jsem se s ním teprve nedávno a hned jsem si ho oblíbila. Chuťově je to úplně jiné kafe než mletý černý pepř.

 

 

Postup:

V hrnci přiveďte k varu všechny suroviny kromě vajec: vodu, sójovou omáčku, cukr, černý čaj, sůl, celý pepř, kajenský pepř a bobkový list.

Vařte na střední teplotu 10 minut. Nechte vychladnout a poté přeceďte.

Mezitím si uvařte 2 vejce natvrdo. Měli by mít pevný žloutek, proto jsem je vařila o něco déle než normálně.

Vejce dejte do ledové lázně, ať vychladne. Poté pomocí lžičky každé vajíčko naklepejte. Popraskaná skořápka vytvoří mramorový efekt na vajíčku. Neklepejte moc, ať skořápka zůstane na vajíčku.

Marinádu nalijte do zavařovací sklenice a opatrně do ní vložte vajíčka.

Vajíčka dejte do lednice a nechte 1-3 dny marinovat. Já jsem si na ně tentokrát počkala do třetího dne a byly vynikající😊.

Vajíčko oloupejte a můžete se do něj pustit.

Vajíčka podávejte teplá nebo studená: samotná, jako předkrm nebo svačinu. Také se zeleninou nebo rýží anebo je můžete nakrájet na půlky a přidat do čínské polévky.

 

Poznámka:

Někdo čajová vajíčka v marinádě vaří i několik hodin namísto marinování. Příště tento recept vyzkouším a dám vám vědět, jak to dopadlo. Jardovi tyhle vajíčka moc chutnají a nejradši by mi je snědl. Budu jich muset začít dělat víc, aby byl spokojený😊.