Dneska jsem dostala chuť na Mojito. Venku sice pršelo a bylo chladno, ale léto se blíží a já mám čím dál tím větší chuť Mojito, Piňa coladu a jiné letní nápoje. V létě si tyhle osvěžující nápoje užívám, co to jde.
Hlavně to chce mít dostatek ledu v mrazáku. Mám hodně formiček na led, takže najednou můžu udělat spoustu ledu. Doporučuju silikonové formy na led, z těch se totiž vyklápí jedna radost. Zato s těmi plastovými je to docela boj.
Tentokrát jsem Mojito vylepšila práškem ze sušeného ibišku. Ibiškové květy seženete v obchodě Shams. Dodá nápoji nádhernou barvu, trochu kyselejší chuť a navíc má vysoký obsah vitaminu C.
Budete potřebovat:
- 250ml studené vody
- 6 koleček limety
- 16 kostek ledu
- 12 lístků máty (čerstvé)
- 2 lžíce třtinového cukru
- Sušený květ ibišku (Koupíte ZDE)
Ibišek:
Sušený květ ibišku mám z obchodu Shams : www.shams.cz. Na výběr je 100g, 200g a 1kg velké balení. Ibišek se vám bude hodit nejen do tohoto Mojita, ale také z něj uděláte skvělý ibiškový čaj, ibiškové sušenky nebo egyptský ledový čaj Karkadé.
Postup:
Limetu nakrájejte na kolečka. Společně s lístky máty a třtinovým cukrem trochu podrťte. Můžete použít hmoždíř, anebo jen misku a vidličku nebo lžičku. Zkrátka použijte cokoliv, čím vše pomačkáte.
Vše společně pomačkejte, ať máta a limeta uvolní chuť.
Ibišek dejte do mlýnku na kávu a rozmixujte na prášek. Použít lze i mixér nebo paličku.
Prášek prosijte a přidejte k limetce. Dobře promíchejte.
Sklenice naplňte ledem, rozdělte do nich tuto směs a zalijte studenou vodou. Toto množství vám vystačí na 2 sklenice anebo 1 velkou.
Ozdobte kolečkem limety a větvičkou máty. Rovnou podávejte.
Poznámka: Po delší době by díky limetce zhořkl. Pro delší trvanlivost raději šťávu z limety vymačkejte.
Dobrou chuť
A co brčko?
Protože k Mojitu neodmyslitelně patří brčko, mám pro vás skvělý tip. Jsou to brčka vyrobená ze pšenice. Jsou 100% kompostovatelná a na rozdíl od těch plastových přírodě nijak neškodí.
Vše o těchto brčkách zjistíte v tomto článku: Slámky ze pšenice