Teprve před pár dny jsem začala péct a teď si dám asi zase nějakou dobu klid, protože mě čeká velký vánoční úklid. Vím, že je na to trochu pozdě, ale jako každý rok to vyšlo tak, že zase vůbec nic nestíhám.

Vždycky si to tak vysním a říkám si – Příští rok už bude mít nazdobeno 1. prosince, budeme mít napečeno cukroví, uklizeno, nakoupené dárky a budeme si celý prosinec jen užívat svátků, klidu a míru…To určitě:-D. Říkám si to už 10 let a nikdy se mi to nepovedlo. Na druhou stranu už se zlepšuju, protože když jsme s Jardou byly teprve první Vánoce, byly to spíše takové punkerské Vánoce:-D. Slavnostní večeři – řízek a salát jsme měli kolem 5 ráno, byt jsme dozdobili 25.12 a 26.12 jsme si někdy po půl noci rozdávali dárky. Ten rok jsme to nějak nevychytaly:-D. Dost mi to ale dalo a teď už vím, že radši něco nedodělám nebo nebudu mít perfektní a užiju si svátky. Zkrátka se z toho už nepose.. (smí se na blogu psát sprostě? Já jen aby mě nesmazali:-D).

Dnes mám pro vás recept na vanilkové rohlíčky, kterými jsem začala letošní pečení. Je to nový recept a strašně mi chutná. Jsou krásně křehké, přesně jak to mám ráda. Peču je z vlašských ořechů, protože je každý rok sbírám, abych nemusela na Vánoce ořechy kupovat. Úplně se rozpadají na jazyku. Kromě toho jsou obalované v domácím vanilkovém cukru a díky tomu mají luxusní chuť (recept bude zítra). Chutná jinak, než ty sáčky, co si koupíte z obchodu. Výroba vám zabere asi tak 1 minutu, a i cenově se to vyplatí. Můžete je obalit v moučkovém cukru s vanilkovým cukrem, ale tohle je o level výš, tak doporučuju jít do toho😊.

 

Těsto:

  • 140g hladké mouky
  • 140g másla
  • 60g vlašských ořechů
  • 60g moučkového cukru

+ na obalení domácí vanilkový cukr

 

1 těsto = 1 a ½ plechu

Poznámka: Nebojte, nezapomněla jsem na vajíčko, takhle je to správně. Uvidíte, že rohlíčky drží pohromadě i bez vajíčka:-).

Postup:

Mouku prosijte do mísy, přidejte máslo, mleté vlašské ořechy a prosátý moučkový cukr. Do těsta vanilku nedávám, domácí vanilkový cukr na obalení rohlíčky ochutí dostatečně.

Poznámka: Vlašské ořechy melu na ručním mlýnku. Když jsem se o to pokoušela v mlýnku na kávu nebo mixéru, skončila jsem s arašídovým máslem. Dokud jsem mlýnek neměla, ořechy jsem strouhala na struhadle najemno, i když je to trochu otrava.

 

Ze všech surovin vypracujte ručně nebo v robotu těsto. Těsto propracujte důkladně, ať v těstu nezůstanou kousky másla. Nyní bude těsto docela měkké, ale v lednici dostatečně ztuhne. Zabalte ho do sáčku nebo voskového ubrousku a dejte přes noc nebo na min. 8 hodin do lednice.

Druhý den těsto vyklopte na vál a krátce propracujte. Musí trochu změknout, aby se rohlíčky nelámaly, ale zase ne moc.

Uřízněte si kousek těsta a vyválejte z něj hada. Stačí jen lehce přitlačit. Vál stačí podsypat minimálně, jen tolik, aby se těsto nelepilo k podložce. Když ho podsypete moc, budou rohlíčky na povrchu suché a budou praskat.

Těsto nakrájejte na stejné dílky, přeneste je na plech a zatočte.

Další možnost je dělat to, jak moje maminka. Vezme si kuličku těsta a v ruce vyválí hada, kdy okraje jsou o něco tenčí. Rohlíčky pak mají zase trochu jiný tvar. Také jsem to tak dělala, ale pak jsem si usnadnila práci😊.

Rohlíčky pečte v předehřáté troubě na 170 stupňů 15-20 minut, spíše těch 15. Až lehce zezlátnou a začnou vonět, vyndejte plech. Teplé jsou velice křehké, proto je nechte alespoň pár minut vychladnout a mezitím dejte péct další plech.

Při pečení si nastavuju minutku na 15 minut, ale pár minut před koncem už chodím rohlíčky hlídat.

Nyní rohlíčky obalte nebo posypte moučkovým vanilkovým cukrem. Já je jen posypávám, protože na při mi přijde, že při obalování je na rohlíčkách nalepeno zbytečně moc cukru, a to mi moc nechutná.

Po vychladnutí uložte rohlíčky do krabice.

Poznámky k receptu:

  • Másla nevyměňujte za heru jinak nebudou rohlíčky tak krásně křehké. Zkoušela jsem loni upéct jedny z hery a jedny z másla a je to pěkný rozdíl. Pomůže i delší pečení na nižší teplotu.
  • Pokud nepoužíváte robot, je lepší použít změklé máslo.