Čaj ze syrového zázvoru je velice účinný lék na chřipková onemocnění, ale také jako prevence. v podzimním a zimním období není ani trochu těžké onemocnět a proto je dobré věnovat se prevenci. Pitím zázvorového čaje bojujete proti vzniku chřipky, nachlazení, kašli a posilujete imunitu. I tak se ale může stát, že onemocníte. I v tomto případě můžete využít léčivé účinky zázvoru. Má silné antibakteriální a protizánětlivé účinky takže nemoc může v začátcích zastavit úplně nebo alespoň po dobu nemoci zmírňuje příznaky. Pomůže vám na bolest v krku, ucpané dutiny, kaše, rýmu i při teplotě. Pokud přijdete z venku promrzlí oceníte prohřívací účinky zázvoru, během chvilky vám bude teploučko jako byste si dali horkou sprchu. Zázvorový čaj je vynikající volbou jako přírodní léčba nebo prevence onemocnění, ale také velice chutný čaj který si můžete připravit kdykoliv na něj máte chuť.
Suroviny
- 250ml vody
- Šťáva z půlky citronu
- 2 centimetry zázvoru (1 lžička strouhaného zázvoru)
- 1 celý hřebíček
- 1 lžička medu (nebo cukru)
Příprava
- Zázvor oloupejte a nakrájejte na tenké plátky.
- Vodu, zázvor, citronovou šťávu a hřebíček přiveďte k varu.
- Vařte po dobu 5 minut (stačí na střední stupeň)
- Sundejte ze sporáku a nalijte do hrnečku.
- Přidejte med (nebo cukr) a promíchejte. Pro sladší čaj přideje medu kldině více. Pto zachování maximálních účinků medu doporučuji čaj nechat chvilku vychladnout.
- Podávejte horké ozdobené třeba plátkem citronu
Skladování a trvanlivost: čaje si můžete připravit i větší množství. Uložte ho do lednice na maximálně 2-3 dny.