Horká čokoláda s kardamomem má prostě šmrnc! Kardamom jsem objevila před pár lety a neskutečně jsem se do něj zamilovala. Používám ho do slaných i sladkých jídel, nápojů, dezertů…prostě do všeho.
Minulý týden jsem doplnila zásoby velkým pytlíkem kardamomu z obchodu s egyptskými potravinami Shams. Egypt mě vždycky fascinoval. Dokonce jsem se ve 12-ti letech začala učit arabsky, číst a psát hieroglyfy a moje vysněné povolání bylo být archeoložka. Budoucnost mě nakonec zavedla jinam, ale láska k Egyptu mi zůstala. Proto jsem moc ráda, že jsem mohla ochutnat výtečné datle, kafe a jiné dobroty z této fascinující a nádherné země.
Včera jsem dostala chuť na horkou čokoládu. Tentokrát jsem do ní přidala ještě kardamom. K tomu 50% čokoládu, kterou Jarda dostal k svátku od babičky. Kakao už nebylo nutné, čokoláda s vyšším obsahem kakaa zajistila dostatečně kakaovou chuť. Čokoláda je vynikající. Kromě kakaa je v čokoládě cítit i nádech kardamomu. Moc jsem si pochutnala:-P
Čokoláda se opravdu hodí snad ke všemu😊. K chilli, kardamomu, vanilce, skořici, lesnímu ovoci…všechny tyhle horké čokolády byly vynikající. Čokoláda s kardamomem je skvělá a jsem moc ráda, že jsem ji objevila.
Máte rádi horkou čokoládu a zároveň chcete ochutnat něco netradičního? Udělejte si hrnek této horké čokolády s kardamomem, čokoládu s nádechem orientu:-).
Suroviny:
- 250ml plnotučného mléka
- 30g hořké čokolády s 50% obsahem kakaa*
- 3 lusky kardamomu
- 3 lžičky cukru (nebo podle chuti)
- Volitelně: 1 lžička kukuřičného škrobu/vanilkového pudingu
*pokud použijete jen 30% čokoládu, možná budete muset přidat lžičku nebo dvě hořkého kakaa
Postup:
Kardamom je lepší trochu zmáčknou. Použila jsem paličku, jen jsem s ní lusku trochu zmáčkla. Uvnitř jsou schovaná semínka a tím se jejich chuť lépe uvolní do mléka.
Kardamom jsem sehnala v obchodu Shams: odkaz
Poté kardamom společně s mlékem přiveďte k varu. Nespěchejte, stačí na střední teplotu, ať se mléko hned nevaří. Mléko s kardamomem 10 minut povařte.
Tip: Pro krémovou čokoládu rozmíchejte 1 lžičku kukuřičného škrobu s 1 lžící mléka nebo studené vody. Vmíchejte do mléka a metličkou míchejte do zhoustnutí. Lze použít kukuřičný škrob i vanilkový nebo čokoládový puding, to je to samé. Škrob přidejte do mléka a ke konci a 2 minuty ho za stálého míchání povařte. Kdybyste ho přidali hned na začátku, mohlo by se mléko snadno připálit. Mám raději hustější čokolády, u mě tedy vyhrává ta zahuštěná škrobem/pudingem.
Po 10 minutách mléko přeceďte a tím odstraňte všechen kardamom.
Přidejte nadrobno nakrájenou hořkou čokoládu a cukr. Míchejte do rozpuštění čokolády.
Dobrou chuť