Máte rádi cookies? Vyzkoušejte poctivé domácí cookies plné čokolády a už se k těm kupovaným nikdy nevrátíte. Jsou vynikající, hotové za chvilku a za pár korun uděláte hned dva plechy. Tyhle jsou z celozrnné špaldové mouky. Obsahují tedy více vlákniny a nejsou tak hladové jako z mouky bílé.
S kafem či mlékem anebo potřené arašídovým máslem jsou taky moc dobré. Člověk má hned hezčí den, když má něco dobrého na zub😊.
Suroviny
- 250g celozrnné špaldové mouky
Celozrnná špaldová mouka Z Biosféry www.biosfera.cz
- 130g třtinového cukru
- 110 změklé hery (nebo másla)
- 20-30ml mléka (dle potřeby)
- 1 vejce vel. M
- ½ lžičky jedlé sody
- ½ lžičky kypřicího prášku do pečiva
Používám bezfosfátový kypřicí prášek. Též Biosféra www.biosfera.cz
- +50 mléčné nebo hořké čokolády
Postup:
Mouku smíchejte s jedlou sodou a kypřicím práškem. Přidejte změklou heru, vejce a třtinový cukr. Ručně nebo v robotu vypracujte těsto. Nakonec vmíchejte i čokoládu nakrájenou na kousky.
Podle potřeby přilijte mléko. Těsto se nemá drolit a nemá být moc tuhé. Někdy není nutné a někdy přidám i 30ml.
Z těsta udělejte váleček a dejte asi tak na hodinu ztuhnout do lednice. Nebo pokud se vám nechce čekat, nandejte těsto na plech pomocí dvou polévkových lžic: jednou ho naberte a druhou stáhněte na plech. Neupravujte, udělá to pěkný tvar sušenky. Na 1 sušenku použijte 2 lžíce těsta.
Těsto z lednice: těsto nakrájejte na 2cm silná kolečka. Krájejte pomalu, těsto je dost tuhé, mohly by se rozlámat. Potom doupravte tvar sušenky-poválejte do kulatého tvaru atd. Někde může těsto trochu popraskat, ale při pečení se to ztratí. Sušenky z těsta, které bylo v lednici budou krásně vysoké.
Různé druhy cookies. Špaldové je druhé zprava.
Sušenky rozdělte mezi dva plechy. Hodně zvětší objem. Dávám 9 sušenek na 1 velký plech.
Pečte v předehřáté troubě na 175 stupňů. Já jsem si zapnula i větráček, aby to bylo o něco rychlejší a pekly se 15 minut. Bez větráčku to může být i dvacet. Každá trouba je jiná. Zapište si čas a příště už to budete mít vychytané😊.
Sušenky nechte krátce vychladnou a poté teprve sundejte z plechu. Ještě teplé jsou křehké a mohly by se zlomit.
Nechte vychladnout, ideálně na nějaké mřížce, aby se nezapařily. Poté uložte do dózy.
Skladování: při pokojové teplotě
Tipy na podávání: Sušenky namočené do mléka, potřené arašídovým máslem, s kafíčkem nebo kakaem, zmrzlinový sendvič: kopeček vanilkové zmrzliny mezi dvě sušenky (odkaz).
Jak sušenky zamrazit?
Zamrazit se dá jak celé těsto, těsto nakrájené na jednotlivé sušenky, tak i upečené sušenky.
Většinou mrazím celé sušenky anebo těsto nakrájené na kolečka. Stačí je pak dát na plech, nechat povolit a upéct.
Cookies můžete udělat i čokoládové. Stačí přidat 20 gramů hořkého kakaa a 1 lžíci mléka:-).