Nedávno jsem si užila pěkné problémy se žaludkem. Dostala jsem doporučení držet žlučníkovou dietu. Tak jsem si na doporučení lékaře vyhledala, co smím a co ne. Dříve rodičům dávali papírek, kde byly povolené a zakázané potraviny a jídelníček. To už se dneska asi nedělá. Stejně tak mě zase na alergologii odkázali na nějaké stránky, kde mám informace k histaminové intoleranci a co mám a nemám jíst.

Doma jsem akorát měla nakoupeno na kuřecí řízky a bramborový salát. Normálně ho děláme jen o Vánocích a na Silvestra. Jenže jsme na něj dostali chuť, tak proč ho neudělat i přes rok. Jenže co s tou žlučníkovou dietou? Recept jsem tedy předělala tak, aby vyhovoval žlučníkové dietě. Namísto smaženého řízku jsem udělala přírodní kuřecí steak. Místo oleje jsem maso podlévala vývarem. Salát je z brambor, nízkotučného jogurtu a mrkve. Recept je upravený tak, aby to bylo v pořádku.

Ve žlučníkové dietě je povolené jen minimální množství oleje, pouhých 20-30 gramů na den. To je hodně málo. Samozřejmě záleží na vás, jak velké problémy vám olej dělá. Mě aktuálně dělal hodně špatně, proto je tento recept bez tuku. Tedy kromě té trošky tuku v nízkotučném jogurtu, ale to je jen velmi malé množství.

Doufám, že vám můj recept bude chutnat. Mě chutnal moc a ani jsem nebyla smutná, že nemám to samé, co na Vánoce. Máte žlučníkovou dietu? Myslím si, že je to skvělý vánoční bramborový salát s řízkem neřízkem, který si můžete udělat na Vánoce i po celý rok😊.

 

Kuřecí steak:

  • 4 kuřecí prsa

 

Bramborový salát:

  • 1200g vařených brambor (ideálně typ A nebo B)
  • 4-6 mrkví, doporučuji čerstvou, ne mraženou. Množství mrkve si můžete upravit, já dala víc
  • 200g nízkotučného jogurtu
  • 2 ½ lžičky soli (15 gramů)
  • Volitelně: 1 lžíce cukru (k mrkvi se hodí sladší chuť)

 

Máte alergii na laktózu? Sáhněte po jogurtu bez laktózy. Seženete ho například v Bille, Tescu nebo Globusu.

 

Postup:

Brambory uvařte ve slupce a nechte vychladnout. Můžete je uvařit den předem, abyste je mohli rovnou loupat bez čekání. Oloupejte je a nakrájejte na menší kostky.

Mrkve oloupejte a nakrájejte na kostičky.

Dejte do hrnce, zalijte vodou a vařte do měkka.

Ve velké míse pak smíchejte nakrájené brambory, uvařenou mrkev (vychladlou) a k tomu přidejte jogurt smíchaný se solí a případně i cukrem. Když jogurt smícháte se solí a pak až teprve přidáte do salátu, nebudete ho muset tolik míchat, aby se sůl dostala do celého salátu. Tím tolik nepomačkáte brambory.

 

Kuřecí steak bez použití oleje:

Kuřecí prsa jsou docela vysoká. Já je vždy nakrájím na medailonky nebo je podélně rozříznu na půl. Pečou se pak rychleji.

Používám nepřilnavé pánve, to je velká výhoda a pokud nesmíte tuk, asi se bez ní neobejdete.

Maso osolte a dejte na rozpálenou pánev. Podle potřeby podlévejte vodou nebo vývarem. Stačí troška, aby se maso odlepilo a mohli jste ho otočit. Upečené maso dejte stranou. To, co se přichytilo na pánev můžete zalít vodou, promíchat, slít a použít jako omáčku. Pozor, nesmí to být připálené!

Kuřecí steak podávejte s bramborovým salátem