Skvělé arašídové tyčinky z tsampy (praženého ječmene), arašídového másla a třtinového cukru. Ráda snídám nebo svačím různé tyčinky a arašídové jsou mé nejoblíbenější. Arašídové máslo si vyrábím, stačí jen rozmixovat pražené nebo syrové loupané arašídy. Je tolik možností, kde ho použít. Mé oblíbené recepty s arašídovým máslem najdete pod tímto receptem:-).

Další recept, který přibyde do mé sbírky jsou tyhle tyčinky. Místo mouky jsem do nich použila tsampu. Tsampa pochází z Tibetu, je to prášek z praženého ječmene. V České republice ho vyrábí a prodává ProTibet.

Nyní dokonce dostanete na tsampu slevu 15%. Stačí při objednávce zadat kód VERONIKA15. Platí to na všechna balení tsampy.

Použít ji můžete nejen do těchto tyčinek, ale taky na přípravu kaší, do smoothies a na přípravu sladkých i slaných jídel. Tsampa obsahuje minimální množství lepku, má vysoký obsah vlákniny a chutná po oříšcích. Proto jsem ji použila i do těchto tyčinek a výsledek je vynikající.

Další recepty najdete v tomto článku: Recepty z tsampy.

 

Suroviny na 8 tyčinek:

  • 70g tsampy z ProTibet
  • 65g arašídového másla z pražených arašídů (RECEPT)
  • 50g jemných ovesných vloček
  • 50g třtinového cukru
  • 30g změklého rostlinné másla nebo kokosového másla
  • ½ lžičky jedlé sody
  • 50-60g rostlinného mléka (sójové, mandlové…)

Volitelně: sušené brusinky nebo jiné ovoce, oříšky, čokoláda na polití

  • Lis na tyčinky Tescoma

 

Postup:

  1. Všechny suroviny smíchejte v misce. Těsto se nemá drobit. Pokud je sušší, přidejte trochu rostlinného mléka.
  2. Těsto namačkejte do silikonových formiček na tyčinky. Já jsem použila tuhle vychytávku od Tescomy:
  3. Dá se použít na pečené i nepečené tyčinky. Pro pečené stačí pouze vyndat silikonovou část – formy a naplnit ji těstem. Do tohoto receptu budeme potřebovat pouze vnitřní silikonovou část. Tři patra dají dohromady formičky na 6 tyčinek. Pokud vám zbyde nějaké těsto nebo děláte větší dávku, upečete tyčinky postupně:-).
  4. Formičky naplňte těstem a lžičkou nebo prstem umačkejte. Těsto vám vyjde na cca 8 tyčinek, záleží na tom, jak moc formy naplníte.
  5. Pečte v předehřáté troubě na 175 stupňů 15-20 minut, střední rošt. Až kraje začnou hnědnout, vyndejte.
  6. Tyčinky nechte po upečení nejdříve vychladnout. Pak teprve vyndejte. Ještě teplé by se mohly zlomit.
  7. Kdo chce, může tyčinky polít rozpuštěnou čokoládou.

 

Po vychladnutí tyčinky uložte do obalu.

 

Skladování: při pokojové teplotě, pro delší trvanlivost v lednici nebo mrazáku

Trvanlivost: tyčinky mi nikdy nevydržely déle než pár dní, protože jsem je snědla. V lednici bych řekla tak týden, v mrazáku i několik měsíců.

 

Recepty na rostlinná mléka:

Rostlinné mléko si doma můžete také vyrobit, je to otázka chvilky. Většina mlék je bez lepku a všechny jsou samozřejmě bez laktózy. Normálně ořechy nebo semínka předem namáčím, ale nutné to není. Stačí všechno hodit do mixéru, rozmixovat a přecedit. Příprava vám zabere pár minut a za tu chuť to rozhodně stojí. Domácí rostlinná mléka neobsahují cukr, zahušťovadla ani aromata. Navíc jsou šetrné i k vaší peněžence. Všechny recepty na rostlinná mléka najdete zde: Rostlinná mléka

 

  • Snídaňová tortilla s banánem: Pšeničnou tortillu potřete arašídovým máslem. Na kraj dejte celý banán a zabalte. Nakrájejte na kolečka anebo rovnou snězte.
  • Jablko s müsli :

Jablko nakrájejte na kolečka, potřete arašídovým máslem a posypte oblíbeným müsli . Jablko normálně moc syté není, takhle se ale pořádně najíte.

  • Banánová lízátka:

Banán rozpulte a napíchněte na špejli nebo dřívko na nanuk. Obalte v arašídovém másle (musí mít pokojovou teplotu) a obalte v müsli .

  • Nepečené müsli :

recept na něj najdete tady: Nepečené müsli . Připravíte ho z datlí, ovesných vloček a arašídového másla. Dá se jíst samotné anebo ho zalijte mlékem.

  • Banánová quesadilla:

Tortillu potřete arašídovým máslem. Na polovinu tortilly dejte kolečka banánu a poté přiklopte druhou půlkou tortilly. Nakrájejte na trojúhelníčky a podávejte.