Gyros dělám už snad posté a nikdy se neomrzí. Je jednoduchý na přípravu a výsledek je naprosto luxusní. Maso se dá udělat i doma na pánvi nebo domácím grilu, ale gril je zkrátka gril. Jen při grilování se vám povede pěkně dokřupava upečená kůrčička a pořádně upečené maso. Na rozdíl od steaků nebo normální přípravy masa, je to u gyrosu jinak. Maso má být upečené více.

V Řecku jsem mi gyros dávali z velké hromady masa, která se otáčela a z níž maso postupně okrajovali. S Jardou vymýšlíme, jak to udělat doma, ale zatím to děláme jinak. Maso pořádně upečeme a pak ho natrháme na vlákna. Ty pak dáme do pita chleba nebo tortilly se zeleninovým salátem a dresinkem. To je tak strašně dobré, ani nevím, jak to přesně popsat. Vždycky se u toho jídla smějeme jak blbečci, to bude asi euforie😊.

Gyros se klasicky podává v pita chlebu. Já mám to štěstí, že se mi vždycky roztrhne a všechno vypadne ven. Doma se na něj teprve chystám, třeba bude domácí lepší. Zatím ale používám tortilly. Dají se krásně zabalit a nic nepadá ven.

 

Maso:

  • 1kg kuřecích prsíček
  • 4 lžíce olivového nebo slunečnicového oleje
  • 2 lžičky gyros koření (kupuji v Lidlu, když je řecký týden)
  • ½ lžičky soli
  • Trochu pepře

Salát:

  • 1 salátová okurka
  • 250g rajčat nebo cherry rajčátek
  • Volitelně: ledový nebo jiný salát

Dresink:

  • 250g zakysané smetany (nejlepší je 15%)
  • Sůl, pepř

Dále

  • Pšeničné tortilly (8-10 tortill) nebo pitta chléb

 

Postup:

Maso nakrájejte na medailonky. Olej smíchejte s kořením a promíchejte s masem. Nechte minimálně 30 minut marinovat, ideálně však přes noc. Maso nesmí být nakrájené na moc malé kousky, jinak by vám grilem mohlo propadnout.

Maso opečte na grilu, pravidelně otáčejte. Maso pěkně propečte. Upečte ho více než normálně. Na fotce je to ještě málo, chce to pořádně křupavou kůrčičku. Uvidíte, že až vše smícháte, bude to výborné:-). Zase ho nepečte na uhel, jen ho zkrátka upečte o trochu více.

Upečené maso natrhejte na kousky, tedy až trochu vychladne. Získáte velkou hromadu opečeného grilovaného masa.

Salát: okurku a rajčata nakrájejte na kostky (ne moc velké). Přidejte natrhaný salát (dávám ho jen někdy). Ráda přidávám i kolečka jarní cibulky.

Dresink: Zakysanku osolte a opepřete. Pro pálivou omáčku můžete přidat trochu čerstvé nebo nakládané chilli papričky, například jalapeňo, pokrájené na kostičky.

 

Nyní doprostřed tortilly dejte trochu zeleninového salátu, na to dejte maso a polijte dresinkem.

Dresink můžete dát i na tortillu, je to jedno. Poté sklopte boky přes zeleninu a tortillu zarolujte. Kraj potřete trochou zakysanky (nebude se rozlepovat) a pevně zabalte. Je to o cviku, když jí zabalíte pevně, bude krásně držet. Jen opatrně, ať jí neroztrhnete.

Ihned podávejte

Obměna:

Gyros salát

Zeleninový salát smíchejte s masem a dresinkem. Podávejte s tortillou nebo pitta chlebem.