Výborné knedlíčky do polévky z praženého ječmene – tsampy. Pod názvem tsampa se skrývá jemně namletý pražený ječmen. Je součástí tibetské kuchyně a teď už i té mé. Tsampu můžete použít na přípravu mnoha sladkých i slaných jídel a také na zahuštění polévky. Není nutné ji tepelně upravovat, ovšem možné to je. Použít se dá i do pečených moučníků, pečiva, lívanců a mnoha dalších receptů.
Stále objevuji nové recepty, které se z tsampy dají udělat. Tentokrát jsem z ní udělala knedlíčky do polévky. Neměla jsem čerstvé bylinky, takže mi tam chyběly. Zahrádka se už ale konečně probudila a příště už tam snad budu mít co dát.
Příprava knedlíčků zabere jen chvilku. Jen smícháte tsampu s vodou nebo zeleninovým vývarem a rovnou děláte knedlíčky. Chvilku je povaříte v polévce a je to. Určitě je budu dělat častěji. Jsou rychlé a hlavně nám doma moc chutnaly.
Suroviny:
- 50g tsampy ProTibet*
- 30g vody nebo zeleninového vývaru
- Špetka soli, pepře a můžete přidat i trochu cukru
*Nově dostanete při koupi tsampy 15% slevu. Stačí při objednávce zadat kód VERONIKA15. Inspiraci na to, co z ní uvařit, najdete pod tímto receptem:-).
Postup:
Tsampu smíchejte s vodou nebo vývarem (masovým, zeleninovým). Pokud použijete vývar, použijte studený. Zkuste udělat knedlíček a případně upravte těsto přidáním více tekutiny nebo tsampy. Nemá se rozpadat, ale držet pěkně pohromadě.
Z těsta udělejte knedlíčky a dejte stranou.
Polévku přiveďte k varu, vhoďte do ní knedlíčky a pár minut povařte. Tsampu už není nutné tepelně upravovat.
Polévka s tsampa knedlíčky:
Dělala jsem jednoduchou zeleninovou polévku.
- 1,5 litru domácího zeleninového vývaru
- 1 pytlík mražené zeleniny (mrkev a hrášek), 350-450g
- Tsampa knedlíčky
- Sůl a pepř
Vývar a zeleninu přiveďte k varu. Přidejte tsampa knedlíčky a 5 minut povařte. Osolte a opepřete podle chuti. Někdy ještě přidám rozšlehané vajíčko.
Poznámka: Knedlíčky si také můžete zamrazit. Nevařte je, jen je dejte do pytlíku nebo dózy a zamražte. Před použitím je nechte chvilku povolit, ale můžete je i rovnou hodit do polévky.