Přemýšlíte, co si dát ke snídani? Udělejte si rýžovou kaši s rybízovou omáčkou. Připravit si ji můžete i na několik dní dopředu. Ráno si tak u jen sáhnete pro skleničku této sladké dobroty.
Rýžová kaše je mimochodem bez lepku, připravit si ji můžete i pokud máte bezlepkovou dietu.
Suroviny:
- 300ml mléka
- 35g hladké rýžové mouky
Použila jsem rýžovou mouku z Biosféry (www.biosfera.cz):
Rybízová omáčka:
- 50g rybízu (nebo borůvek, ostružin…)
- 60g vody
- 20g cukru (nebo čekankového sirupu, třtinového cukru…)
- 2 lžičky vanilkového pudingu*
*místo vanilkového pudingu lze použít i kukuřičný škrob. Pro vanilkovou chuť přidejte do omáčky pár kapek vanilkové extraktu nebo vanilkový cukr.
Rýžový puding:
Mléko smíchejte s rýžovou moukou v malém hrnci. Dobře rozmíchejte a přiveďte k varu. Za stálého míchání vařte 2 minuty nebo do zhoustnutí.
Odstavte a připravte rybízové pyré.
Rybízové pyré:
Rybíz zalijte vodou a rozmačkejte pomocí šťouchadla na brambory (nebo něčím jiným). Přidejte cukr a přiveďte k varu.
V malé misce rozmíchejte 2 lžičky vanilkového pudingu s 1 lžící vody. Za stálého míchání přidejte k rybízu. Omáčka začne okamžitě houstnout. Vařte 2 minut. Podle chuti přidejte citrón (zvýrazní chuť rybízu nebo jiného ovoce) anebo cukr.
Rybízové pyré rozdělte do dvou sklenic. Na to nalijte rýžovou kaši.
Namísto rybízového pyré můžete použít i malinovou omáčku nebo jen rozmačkané ovoce s cukrem.
Kaši s omáčkou podávejte teplou nebo studenou. Dobré je oboje:-).