Jidáše jsem tento rok pekla poprvé. Překvapilo mě, jak jsou měkké a nadýchané. Nebudu vám lhát, půlka plechu zmizela ještě než stihly vychladnout a druhá půlka k snídani. Naštěstí teď chodím leda tak na poleva, takže se mi můžou posmívat nanejvýš zajíci:-D. Jidáše jsou skvělé samotná anebo s džemem, nutelou, ghítelou…prostě něčím sladkým. Příště bych je chtěla naplnit povidly anebo do těsta zabalit kostky čokolády.

Z těsta se tvoří různé tvary: esíčka, spirálky anebo kuřátka. Kuřátka jsem viděla na internetu, tak jsem je taky chtěla udělat. Bohužel jsem nečekala, že se těsto tak zvětší a z kuřátek jsou spíše mroži. No uvidíte sami, na konci stránky, jak chudáci kuřátka dopadly:-D.

 

Suroviny na 20 kusů:

  • 500g hladké mouky
  • 250g vlažného mléka
  • 120g rozpuštěného másla
  • 100g krupicového cukru
  • 3 žloutky z vajec vel. M (celkem 50 gramů)
  • 1 sáček sušeného droždí

 

Postup:

Z vlažného mléka, droždí a lžičky cukru připravte kvásek (promíchejte a nechte 10 minut stát).

Ve velké míse smíchejte prosátou mouku, rozpuštěné máslo (vychladlé), cukr, žloutky a kvásek. Ručně nebo v robotu vypracujte těsto.

Nechte 90 minut kynout. Nastavte si minutku, ať těsto nekyne o moc déle. Pak je v něm hodně cítit chuť droždí.

Vykynuté těsto vyklopte na pomoučněný vál a propracujte.

Těsto nakrájejte na 20 kousků. Velikost je ale libovolná, záleží na vás. Vlastně můžete udělat i jeden velký:-).

Z jednotlivých kousků vyválejte dlouhého hada a podle libosti zatočte. Udělejte například spirálky nebo esíčka.

Jidáše rozdělte mezi 2 velké plechy. Počítejte s tím, že ještě hodně nakynout.

Nyní je nechte ještě 30 minut kynout. Potřete vajíčkem a dejte do trouby.

Pečte na 160 stupňů 15-20 minut. Já jsem ke konci ještě zapnula větráček nebo lze použít i horní ohřev. Nebyly tak dozlatova upečené, jak jsem chtěla a takhle byly za pár minut krásně hnědé.

Ještě teplé jidáše potřete rozehřátým medem.

 

Co s bílkem, který vám zbyl?

Rozhodně ho nebudeme vylévat. Přelijte ho do formy na led nebo nějaké silikonové formy. Dejte do mrazáku a po zmrznutí přendejte do sáčku či dózy. Po rozmražení ho můžete použít do dalších receptů anebo si z něj udělat omeletu.

 

Tak a tady jsou zmíněný kuřátka. Vypadají spíše jako běluha nebo já nevím co:-D. Příště je musím udělat o dost hubenější. Zkrátka to ještě budu muset vychytat. Ale alespoň jsem rozesmála Jardu, který se divil, co mají žáby společného s Velikonocemi, že je peču:-D.