Francouzské brambory jsou klasika, kterou dělám vždycky, když nevím, co uvařit. Potřebujete na ně jen pár surovin, které většinou najdete v lednici. Tedy párky mám většinou v mrazáku, jako takovou rezervu. Tentokrát jsem francouzské brambory udělala trochu jinak. Místo abych je nakrájela na plátky nebo kolečka, použila jsem spiralizér. Používám ho moc ráda, protože jídlu dodá moderní vzhled. Možná je to díky vzhledu, ale přijde mi, že spiralizovaná jídla chutnají lépe. Možná je to tím, jak jídlo dobře vypadá, nevím. Jarda normálně francouzské brambory nejí, tentokrát mi ale snědl skoro celý plech na posezení😊.
Suroviny
- 500g brambor (ideálně typ A nebo B)
- 150g párků nebo jiné uzeniny
- 2 vejce
- 1 velká cibule
- 1 lžíce mléka
- 1 lžička soli
- ½ lžičky mletý černý pepř
- ½ lžičky drcený kmín
- Volitelně: nakládané jalapeňo papričky
- Kečup (Recept na vynikající domácí kečup)
Pomůcky: spiralizér
Používám spiralizér od Tescomy. Má 3 nástavce a skvěle se s ním pracuje.
Postup:
Brambory umyjte a oloupejte. Poté je dejte do spiralizéru a udělejte z nich nudličky. Použila jsem střední nástavec, tedy středně silné nudličky.
Konce brambor ze spiralizéru nakrájejte na menší kousky a přidejte k bramborám. Ideální jsou velké brambory, z těch vám nezbyde skoro nic.
Ve velké míse smíchejte brambory a párek nakrájený na kostky nebo kolečka.
Cibuli nakrájejte na kostky. Já jsem si pomohla tímhle ručním sekáčkem od Tescomy.
V menší misce smíchejte vajíčka, mléko, sůl, pepř a kmín. Poté nalijte do velké mísy ke zbytku surovin. Vše promíchejte a rozlijte na plech vyložený pečícím papírem (nebo vymazaný olejem).
Pečte v předehřáté troubě na 200 stupňů 30-35 minut dozlatova.
Brambory podávejte s kečupem, samotné nebo se strouhaným sýrem. Brambory jsem ještě posypala nakrájenými naloženými jalapeňo papričkami.
Takhle vypadal Jardy talíř:-). Je to chlap, takže je to samé maso (teda špekáček, který nám zbyl z grilování z předešlého dne).