Rychlé banánové lívanečky ke snídani nebo svačině. Máte doma přezrálý banán? Jen tak na jídlo se už možná nehodí, ale do lívanců je ideální. Dělám z něj i banánový chleba, to je taky dobrota. Zralejší banány mají sladší chuť, o to můžete ubrat cukru. Až zase v lednici najdete černé banány, nevyhazujte a upečte si z nich tyto vynikající lívance😊.

 

Suroviny:

  • 235g zralých banánů (2 velké banány)
  • 230g mléka
  • 210g hladké mouky
  • 30g třtinového cukru nebo čekankového sirupu
  • 50g rozpuštěného másla
  • 2 vejce vel. M
  • 2 a ½ lžičky kypřicího prášku do pečiva (7 gramů)

Používám tento Bio kypřicí prášek z Biosféry. Je bezlepkový a bezfosfátový. Obsahuje pouze vinný kámen, kukuřičný škrob a jedlou sodu. Vždy si jen odvážím potřebné množství. Přijde mi to i mnohem lepší, než kupovat malé sáčky. 

 

Postup:

  1. Nejdříve rozmačkejte zralé banány. Pomocí vidličky je rozmačkejte na pyré anebo je rozmixujte tyčovým mixérem.
  2. Přidejte mléko, rozpuštěné máslo (vlažné), cukr a vejce.
  3. Nakonec přidejte mouku smíchanou s kypřicím práškem.
  4. Promíchejte metličkou a nechte chvilku odstát.
  5. Zahřejte pánev a tvořte malé lívanečky. Opečte z obou stran. Lívance můžete smažit nasucho anebo je osmažit na ghí či trošce oleje. Já je smažím nasucho anebo na trošce ghíčka  (České ghíčko).

 

Podávejte s moučkovým cukrem (třtinovým nebo bílým), čerstvým ovocem, šlehačkou, zmrzlinou anebo jinou ozdobou. Skvělé jsou také s arašídovým máslem (RECEPT na výrobu arašídového másla).

 

Jak si vyrobit třtinový moučkový cukr?

Třtinový cukr dejte do mixéru a mixujte, dokud z něj nebude prášek. Občas zastavte a promíchejte. Prosijte přes jemné síto. Do kupovaného se ještě přidává kukuřičný škrob. Zabraňuje to tvrdnutí cukru. Pokud cukr použijete rychle, nutné to není. Pro delší trvanlivost škrob přidejte. Na každý hrnek cukru přidejte 1 lžičku škrobu.

 

Co čím nahradit/Když vám něco chybí:

  • Hladká mouka: Hladkou mouku lze vyměnit za hladkou špaldovou mouku anebo celozrnnou špaldovou mouku. V případě celozrnné mouky budete muset možná přidat trošku mléka.
  • Vejce: Jako náhradu za vajíčko lze použít chia semínka. Smíchejte 1 lžíci chia semínek s 3 lžícemi vody. Nechte 5 minut odstát a vmíchejte do těsta.
  • Mléko: Pro lívance bez laktózy použijte mléko bez laktózy anebo mléko rostlinné. Skvělé je například sójové nebo mandlové. Nemáte? Stačí mít doma semínka nebo oříšky. Všechny recepty na rostlinná mléka najdete tady: Rostlinná mléka.
  • Máslo: Stejně tak můžete použít kokosový olej, slunečnicový olej nebo nebo máslo rostlinné.
  • Třtinový cukr: Použijte, co máte doma-krupicový cukr, moučkový cukr, čekankový sirup, med, datlový sirup…to vše se dá použít. U některých sladidel se liší sladivost. Zkuste ochutnat a uvidíte, jestli je třeba ještě přidat.