Hledáte zdravou sladkou svačinku? Vyzkoušejte datle plněné arašídovou náplní. Jsou vynikající! Náplň obsahuje arašídové máslo, datle, med, kokosový olej, arašídy a také tsampu. Tsampa se vyrábí z bio ječmene a seženete ji na stránkách www.protibet.cz. Já jsem ji objevila teprve nedávno a pořád z ní zkouším připravit něco nového. Například tyhle plněné datle. Měla jsem chuť na něco sladkého, ale nechtěla jsem se s něčím péct. Tohle je rychlovka, kterou si pěkně osladíte život. Byly pryč, během minutky. Asi je budu muset brzy zopakovat😊
Slyšíte o tsampě poprvé? Přečtěte si tento článek, kde se všechno dozvíte: https://www.zijemehomemade.cz/tsampa-tradicni-indicky-pokrm/
Suroviny:
- 200g datlí
Arašídová náplň:
- 100g mletých arašídů
- 100g tsampy
- 80g sušených datlí (váženo bez pecky)
- 70g medu
- 40g arašídového másla (používám neslazené z pražených arašídů: RECEPT)
- 20g kokosového oleje nebo ghíčka (České ghíčko)
- Vroucí voda na namočení datlí
- Podle potřeby: trošku vody nebo kokosového oleje
Chcete tsampu vyzkoušet?
Zadejte na https://shop.protibet.cz/vareni/tsampa-2/ kód VERONIKA15 a získáte 15% slevu na každé balení tsampy. Z tsampy můžete připravit vynikající bramboráčky, kaši, polévku, knedlíčky a jiné sladké i slané recepty. Také s ní zahustit polévku. Je skoro bez lepku a díky tomu je velice dobře stravitelné. Věřím, že vám bude moc chutnat. Já jsem si ji zamilovala a tsampa se stala každodenní součástí jídelníčku:-).
Vypadá takto:
Příprava arašídové náplně:
- Sušené datle zbavte pecky. Zalijte je vroucí vodou a nechte 5 minut stát.
- Poté datle sceďte a nechte chvilku okapat. Nakrájejte je nadrobno, až se z nich vytvoří taková pasta.
- Arašídy můžete použít pražené nebo syrové. Rozhodně musí být loupané. Já mám radši pražené arašídy. Dají se koupit již pražené anebo dám syrové arašídy na cca 8 minut do trouby na 175 stupňů. Pražené arašídy se prodávají ve většině případů solené. Stačí je prosít a zbavit tak většiny soli. Zbytek soli nevadí, dodá to kuličkám výraznější chuť. Často je seženu jen solené pražené a proto volím nejčastěji právě je.
- Pro namletí dejte arašídy do mixéru, robota nebo choppera. Při malém množství jde použít i mlýnek na kávu (ten jsem použila já). Rozmixujte je pěkně najemno.
- Pastu z datlí dejte do misky, přidejte tsampu, med, arašídové máslo, kokosový olej a mleté arašídy.
- Dobře promíchejte. Pokud se náplň drolí, přidejte lžičku vody.
- Nyní si připravte 200g datlí. Asi vám to nevyjde přesně, ale se zbytkem náplně nebo datlí si jistě poradíte:-). Každou datli rozřízněte a vyndejte z ní pecku.
- Z arašídové náplně trochu odeberte, udělejte z ní váleček a vložte ho do datle. Náplň může být vidět, klidně je naplňte více.
- Můžete podávat😊
Další recepty: