V minulém týdnu jsem se seznámila s tsampou. Jedná se o prášek z jemně namletého, praženého ječmene. Tibeťané si z ní připravují kaše, kuličky a jiné pokrmy. Má oříškovou chuť a dá se použít do sladkých i slaných receptů. Doma nám moc zachutnala a proto vám ji mohu vřele doporučit. Momentálně je tsampa k sehnání pouze na stránkách www.protibet.cz. Vyrábí ji z českého bio ječmene. Více o tom, co tsampa je a k co všechno z ní můžete připravit najdete v mém článku: O Tsampě. Ve zkratce bych chtěla zmínit její největší výhody:

 

Výhody tsampy:

  • Oříšková chuť i vůně
  • Nemusí se tepelně upravovat (ječmen je pražený)
  • Je bohatým zdrojem živin a minerálů
  • Rychlá příprava
  • Je lehce stravitelná
  • Obsahuje velice málo lepku

Jak jste si mohli přečíst, tsampa má mnoho výhod. Pro mě je asi největší výhodou možnost přípravy kaše a jiných jídel za studena. Nikdy jsem se s podobnou surovinou nesetkala a vážím si toho, že ji teď mám. Při hledání receptů z tsampy jsem zjistila, že receptů je opravdu pomálu. Určitě je někdy vyzkouším, ale teď jsem si řekla, že si zkusím trochu zaimprovizovat. Postupně tak na stránkách najdete další zajímavé recepty z tsampy. Samozřejmě jen ty, co se povedou😊.

Dnes jsem si pro vás připravila recept na celozrnný nápoj z tsampy. Hledala jsem něco k snídani a vzpomněla si, že jsem si kdysi kupovala celozrnný nápoj v prášku. Proto jsem z tsampy připravila horký nápoj, který si můžete dát k snídani, svačině anebo jen tak na zahřátí. Je tak akorát hustý a kardamom v něm je jako třešnička na dortu. Od té doby, co jsem objevila kardamom ho dávám snad do všeho😊. Kdo chce, může do nápoje přidat kakao, karob, skořici nebo vanilku.

 

Budete potřebovat:

  • 150m vroucí vody (stačí i teplá)
  • 50ml mléka
  • 20-25g tsampy
  • 1 lžíce medu (nebo čekankového sirupu či třtinového cukru)
  • ¼ lžičky mletého kardamomu

TSAMPA:

Tsampu mám z webu most ProTibet. Na výběr je několik balení.

Chcete tsampu vyzkoušet?

Zadejte na https://shop.protibet.cz/vareni/tsampa-2/ kód VERONIKA15 a získáte 15% slevu na každé balení tsampy. Z tsampy můžete připravit vynikající bramboráčky, kaši, polévku, knedlíčky a jiné sladké i slané recepty. Také s ní zahustit polévku. Je skoro bez lepku a díky tomu je velice dobře stravitelné. Věřím, že vám bude moc chutnat. Já jsem si ji zamilovala a tsampa se stala každodenní součástí jídelníčku:-).

Vypadá takto:

Příprava nápoje:

Na přípravu celozrnného nápoje jsem použila vroucí vodu z rychlovarné konvice. Nápoj se ještě ředí mlékem a výsledkem je tak akorát horký nápoj. Pokud nemáte možnost vodu si ohřát, stačí i teplejší voda z kohoutku. Pro méně hustý nápoj použijte 20 gramů tsampy. Kdo má radši hustší nápoj, přidá 25 gramů nebo klidně i více.

Vodu nalijte do misky, přidejte mléko, kardamom a také tsampu.

Metličkou důkladně promíchejte, ať v nápoji nejsou hrudky.

Podle chuti oslaďte medem.

TIP: Do nápoje ještě přidejte lžičku ghí a rozmíchejte. Je dobré pro trávení.  Ráda používám kurkumové ghí od firmy České ghíčko. Kurkuma obsahuje mnoho prospěšných látek pro naše tělo: má protizánětlivé účinky a pomůže vám dokonce i s nespavostí či stresem.

Volitelně: nápoj posypte skořicovým cukrem a můžete podávat😊

 

Pro rostlinnou verzi nápoje použijte mléko rýžové, mandlové nebo kokosové. Med nahraďte třtinovým cukrem nebo čekankovým sirupem.

Jogurtová kaše s tsampou

Datle plněnou arašídy a tsampou

Jogurtové kuličky z tsampy