SUROVINY
- 500g pasírovaných rajčat v konzervě*
- 25-50 gramů krupicového cukru
- 2 lžičky soli
- 1 střední cibule (100g)
- 1 lžíce olivového oleje
- 1 lžíce sušené bazalky (2,5g)
- Necelá 1 lžíce sušeného oregana (2g)
*nejvíce mi chutnají pasírovaná rajčata v Lidlu. Hned u vchodu mají oddělení organických potravin a tam prodávají organická rajčata. Zatím nejlepší chuť a navíc jsou organická. Stojí okolo 16 korun. Kromě toho mají v nabídce i rajčata s bylinkami, takže je pak už nemusíte přidávat.
PŘÍPRAVA
- Cibuli pokrájejte nadrobno a orestujte dosklovata na lžíci oleje (asi 2 minuty).
- Do pánve přidejte cukr, sůl, bazalku a oregano a nechte za stálého míchání bylinky chvilku rozvonět.
- Zalijte pasírovanými rajčaty a 5 minut povařte.
- Přelijte do čistých sklenic a nechte vychladnout.
Hotové sugo uložte do lednice nebo ho zavařte, pak vydrží ve spíži celý rok.
Pro delší trvanlivost sterilujte na 80 stupňů po dobu 20 minut. Po vychladnutí sklenice uložte do spíže.
Další možnost je sugo zamrazit. Rozdělím ho do silikonových formiček na muffiny, položím je na plech a dám do mrazáku. Po zmrznutí sugo vyndám z formiček a přendám do dózy nebo sáčku. Vypadá to takto:
Před použitím stačí nechat sugo rozmrazit nebo ho dát na sporák a pár minut zahřát. Než ho natřete na pizzu, nechte ho trochu vychladnout.
Použití: na pizzu i jako omáčka na těstoviny, na pizza kapsu…
Trvanlivost: v lednici asi týden, v mrazáku několik měsíců, zavařené cca 1 rok
Poznámka: Někdy sugo dělám i bez cibule, takže pokud ji nemáte, klidně ji vynechte.