Zdravé domácí chipsy vyrobené pouze ze zeleniny, kterou by jste ve slově chipsy tak úplně nečekaly: mrkve. Po 10 letech nahrazování smažených bramborových chipsů domácími, jsem už vyzkoušela tolik druhů, ale ty mrkvové mi nějak vypadly. Už jsem dělala řepové, batátové, bramborové, ovocné…určitě ještě další jen si na ně teď nevzpomenu. Na mrkvové jsem se moc těšila, protože mám mrkev moc ráda. Nejradši mám na ní její sladkou chuť. Z jedné mrkvičky vznikl celý plech chipsů a už se zase těším až je zase zopakuji. Jsou přesně tak dobré, jak jsem si je představovala. Sladké, křupavé a hlavně od nich nemáte mastné prsty.

Určitě si na nich pochutnáte. A nejen vy, ale taky celá rodina:-)

 

Množství: 1 plech

Doba přípravy: 30 minut

 

Budete potřebovat:

  • 115g mrkve (1 větší nebo 2 menší mrkve)
  • ½ lžíce olivového oleje
  • ¼ lžičky mořské soli

 

Příprava

Mrkev umyjte a oloupejte. Nyní je třeba udělat z mrkve kolečka. Zkoušela jsem hned několik způsobů: udělat kolečka pomocí boku struhadla (jak je tam taková ta žiletka), nožem a nakonec pomocí velice ostré škrabky (mám doma škrabku se zoubky). Kolečka mají být tenká, zkuste a uvidíte, co vám půjde lépe.

Olivový olej smíchejte se solí a promíchejte s mrkví. Míchejte dobře, aby olej pokryl všechna kolečka.

Kolečka mrkve rozložte na plech vyložený pečícím papírem.

Vložte do předehřáté trouby na 190 stupňů – střední rošt. Po 5-8 minutách otočce, aby se upekla i druhá strana. Silnější kolečka jsem pekla 20  minut, ty nejtenčí 8 minut. Bedlivě je hlídejte.

Některé chipsy byly křupavé, některé ne. Všechny ale chutnaly výborně.

 

Podávejte samotné nebo s jogurtovým dresinkem

 

Jogurtový dresink:

  • bílý jogurt
  • sůl
  • mletý černý pepř

Vše smíchejte a můžete podávat

 

Skladování: Čím později je sníte, tím budou méně křupavé. Stále ale budou skvělé. Lépe chutnají, když je pak dáte na chvilku do rozehřáté trouby.