Z této omáčky mám velkou radost a jsem ráda, že se s vámi o ni mohu podělit. Omáčku z lesních plodů nebo jiného ovoce dělám už dlouho. Vždy jí ale zahušťuji škrobem, pudingem nebo dlouhým vaření (redukcí). Minulý víkend jsem už měla napečené lívance k nedělní snídani, ale ovoce jsem zapomněla dát vařit. Používám mražené ovoce, proto by redukce trvala dlouho a než by byla hotová, ze snídaně by byl spíše oběd. Naštěstí jsem dostala nápad, kterým jsem si nejdřív nebyla vůbec jistá. Na zahuštění jsem přidala chia semínka a čekala, jak to dopadne. Ovoce jsem dala na sporák, zahřála s vodou a cukrem, dokud nepovolilo. Pak jsem ho šťouchadlem na brambory rozmačkala, aby pustilo ještě více šťávy. Nakonec jsem přidala chia semínka a nechala omáčku 15 minut odstát. Opravdu pěkně zhoustla a co jsem se byla podívat na zbytek omáčky asi tak po hodině byla zahuštěná ještě více.

Příště už budu používat jedině chia semínka. Zaprvé je to určitě zdravější než škrob a zadruhé tím zvýšíte obsah vlákniny (a to nemluvím o dalších přínosech této superpotraviny). Omáčka je bez lepku, protože chia semínka lepek neobsahují. Je tedy vhodná i pro bezlepkáře. Také vegané si na ní mohou pochutnat.

Tady je recept na vynikající omáčku z lesního ovoce zahuštěnou pouze chia semínky😊.

 

Budete potřebovat:

  • 150g čerstvého nebo mraženého lesního ovoce
  • 103g vody (100ml)
  • 25-75g třtinového cukru
  • 45g chia semínek (3 lžíce)

 

Příprava:

Lesní ovoce zalijte vodou. Stejně postupujte i v případě mraženého ovoce, ono za chvilku povolí. Přidejte cukr  a vařte 5 minut. Štouchadlem na brambory nebo vidličkou rozmačkejte ovoce, aby pustilo co nejvíce šťávy. Odstavte a vmíchejte chia semínka.

Před podáváním nechte omáčku 15-60 minut odstát. Až omáčka pěkně zhoustne, můžete podávat.

Během času, než semínka omáčku zahustí, omáčka docela vychladne. Pokud ji chcete podávat teplou, bude ji muset znovu krátce zahřát.

Poznámka: Kdo nemá rád semínka z ovoce může omáčku propasírovat. Ovoce přepasírujte ještě před přidáním chia semínek.

 

Skladování: v lednici. Pro použití další den přidejte do omáčky trošku vody. Chia semínka nabobtnají a tak bude omáčka dost zahuštěná.