Možná jste si už na mých stránkách všimli, že je to samá pizza. Pokud ne, dejte do vyhledávání slovo pizza. Už je toho docela dost a to to ještě není všechno. To znamená jen jediné: miluju pizzu a Jarda také. V době kdy jsem ještě studovala, byla naše nejčastější večeře mražená pizza a to ještě ta nejlevnější. Ze začátku jsem jí ohřívala v mikrovlnce, takže byla gumová. Pamatuju si, jak jsem jí poprvé ohřála v nové troubě, kterou jsme do té doby neměli a jak jsme byly nadšená, že je to to nejlepší, co jsem kdy jedla (nejsem na to úplně pyšná).

Nicméně doba gumové pizzy s neexistující šunkou je pryč a namísto toho je tu pizza z domácího těsta, rajčatového suga a se spoustou šunky a sýra. Snažím se pokaždé dělat jinou pizzu, aby to nebylo stále stejné, tak jako dříve. Dneska je to mega pizza: pořádně velká pizza narvaná spoustou sýra, šunky a dalších dobrot. Pokud normálně sníte celou pizzu, dneska se vám to nepovede. Váhou vydá minimálně za dvě pizzy. Výhoda je, že se nemusíte dělat se dvěma, protože vám bude stačit jedna. My jsme jí jedli ve dvou a ještě zbylo k obědu 😀

Na ozdobu použijte klobásku, kukuřici…nebo co máte rádi. U nás je to vždy, co dům dal 😊.

 

Těsto:

  • 300g hladké mouky
  • 160g teplé vody
  • 2 lžičky sušeného droždí
  • 1 lžička soli
  • 1 lžíce oleje

Rajčatové sugo:

  • 200g pasírovaných rajčat (používám organická z Lidlu)
  • ½ lžičky sušené bazalky
  • ½ lžičky sušeného oregana
  • ½ lžičky soli
  • Volitelně: cukr podle chuti

Na ozdobu

  • 200g sýra
  • 200g šunky
  • 200g kukuřice
  • 1 vejce
  • Klobása
  • Nakládané nebo čerstvé feferonky

 

Těsto:

Příprava těsta na pizzu je velice jednoduchá. Stačí smíchat hladkou mouku, vlažnou vodu (nikoliv vařící), sušené droždí, sůl a olej. Promíchejte. To byla rychlost co? Těsto můžete rovnou použít nebo nechat 15-30 minut kynout. Ve finále je to minimální rozdíl a proto kynutí většinou vynechávám.

Připravte si pečící papír a posypte ho moukou. Těsto na něj vyklopte a vyválejte z něj obdélník, velký jako váš největší plech (podle potřeby podsypávejte moukou).

Papír s pizzou opatrně přesuňte na plech. Musí se to udělat teď, protože po přidání všech ingrediencí by to už tak snadné nebylo.

Ještě jsem zapomněla napsat, že u pizzy nedělám okraje. Kdo je má rád vyválí pizzu o něco větší, než je plech a z přebytek zatočí jako okraj.

 

Sugo:

Pro přípravu suga smíchejte pasírovaná rajčata, sůl, bazalku, oregano a případně i cukru. Rajčata jsou často kyselá a tak je někdy třeba přidat i cukr. Promíchejte a domácí rajčatová omáčka na pizzu je hotová.

Omáčku vylijte na pizzu (všechno) a rozetřete po celé pizze.

Čas nazdobit pizzu:

Teď zbývá ta nejzábavnější část a tou je zdobení pizzy. S Jardou nás to hrozně baví, asi i proto to děláme společně. Jarda má na starosti salámy, šunku apod., aby mohl ujídat a já zase zeleninu (ze stejného důvodu).

Nejdříve dejte šunku, pak celou pizzu postrouhejte sýrem (strouhejte najemno). Lepší je držet struhadlo nad pizzou a strouhat, než si všechen sýr nastrouhat a pak s ním pizzu posypat. Přijde mi, že je to takové rovnoměrnější.

Dále pizzu ozdobte kolečky klobásy, feferonkami nakrájenými na kolečka (doporučuji nakládané) a posypte mraženou kukuřicí. Není třeba ji rozmrazovat. Nebo na ozdobu použijte,. co máte rádi: žampiony, hermelín, kuřecí maso (vařené)….fantazii se meze nekladou.

Pizzu vložte do předehřáté trouby na 210 stupňů. Pečte 10-15 minut. Při kratší době pečení bude sýr pěkně rozteklý, při delší bude zapečený. Upečte jí více či méně podle toho co preferujete. Osvědčil se mi střední rošt. Někdy na začátku zapínám větráček na pár minut, aby se vše pěkně zapeklo.

Nechte si chutnat!

Napište mi, jak vám pizza chutnala a čím jste jí ozdobili😊. Budu se těšit, Verča