Co udělat k večeři? To je věčná otázka snad každé rodiny. U nás v práci se celé odpoledne neřeší nic jiného. Doufám, že tu najdete inspiraci na něco dobrého a budete mít na chvilku klid. Pár receptů by tu bylo😊 Jedním z nich je pečené kuře s bramborami, mrkvičkou a rozmarýnem. Vše se peče na jednom plechu a je toho dost pro čtyřčlennou rodinu. Stačí vše dát do trouby a hodinku, hodinku a půl přijít k hotové večeři. Mezitím se můžete věnovat odpočinku po práci nebo své rodině. Já úplně miluju tu mrkvičku a brambůrky s rozmarýnem. Jarda je zase přes maso, tak mi nechává víc brambor a já mu zase nechám víc masa a kůži kterou tak miluje. Přesně takovéto jednoduché a lehké večeře mám nejraději.
Budete potřebovat:
- 1 kuře vcelku – bez drobů (moje vážilo asi 1,5kg)
- 1kg malých brambor (typu A nebo B)
- 6 mrkví
- 50g másla
- 2 velké cibule
- 3 stroužky česneku
- 2 lžíce sušeného rozmarýnu (10 gramů) nebo větvička čerstvého
- 1 lžička mořské soli
- ½ lžičky mletého černého pepře
Nakonec:
- 1 lžíce medu
- 1 lžička soli
Příprava:
- Máslo zahřejte v pánvi spolu s rozmarýnem, solí, pepřem. Přidejte i utřený česnek. Míchejte 1-2 minuty, aby se koření krásně rozvonělo. Odstavte.
- Kuře omyjte a očistěte. Nechte ho oschnout nebo osušte papírovou utěrkou. Připravené kořeněné máslo nalijte na kuře a celé kuře s ním pomažte (stačí zvenku).
- Připravte si velký pekáč a kuře položte doprostřed. Mrkve i cibule oloupejte a nakrájejte na větší kusy. Brambory není nutné loupat, pokud jsou ale staré můžete je i oloupat. Malé brambory nechte vcelku, velké nakrájejte na větší kusy. Všechnu zeleninu nasypte na pekáč.
- Vložte do předehřáté trouby na spodní rošt a pečte na 175 stupňů 70-90 minut. Záleží na velikosti kuřete. Kuře v průběhu pečení podlévejte vodou nebo výpekem z kuřete. Až půjde maso snadno od kosti můžete kuře vyndat.
- Všechen výpek z pekáče slijte do misky (včetně rozmarýnu). Přidejte med a lžičku soli. Touto směsí polijte kuře i zeleninu. Pokud je výpeku hodně, můžete ho na sporáku trošku zredukovat.
- Můžete podávat