Tohle je můj první salát ve sklenici a jsem z něj unešená. Dělala jsem ho pro mě a Jardu jako svačinu na zahradu. Pěkně jsme si na něm pochutnali při západu slunce a to byla skvělá kombinace. Líbí se mi, že je zavřený ve sklenici a tak se na něj nedostaly žádné potvůrky, kterých je na zahradě všude plno. Pak jsem si ho ještě zopakovala do práce, jen jsem dresink dala do oddělené dózy. U salátů k obědu jsem často dělala chybu v případě chybějících bílkovin. Už se na to ale snažím myslet a proto je salát vyvážený tak, jak má. Obsahuje sýr, zakysanku a cizrnu…to jsou všechno bílkoviny, takže po něm neskončíte hladoví. Zeleninu si můžete upravit podle vašich chutí.

Největší radost jsem měla ze špenátu. Natrhala jsem si ho čerstvý přímo na zahrádce. Jíst na zahradě výborný salát se špenátem, který tam vyrostl. Hned jsem věděla, že se ta péče a úsilí vyplatily.

 

Na 2 porce/ 2 sklenice budete potřebovat:

  • 100g balkánského sýra (nebo balsýru)
  • 100g zakysané smetany
  • 1 plechovka konzervované cizrny
  • 2 mrkve na nudličky
  • 1 kápie
  • hrst čerstvého špenátu
  • špetka mořské soli
  • špetka mletého černého pepře
  • 2 zavařovací sklenice o velikosti 750ml

 

Postup:

  1. Zakysanou smetanu osolte a opepřete. Promíchejte.
  2. Balkánský sýr slijte a nakrájejte na menší kostky.
  3. Kápii nakrájejte na kostky.
  4. Mrkev oloupejte a nakrájejte na malé hranolky nebo nudličky.
  5. Cizrnu slijte a nechte okapat.
  6. Připravte si sklenice a začněte vrstvit. Udělejte vrstvu z jedné suroviny a pak pokračujte další. Špenát můžete pokrájet nebo do sklenice složit celé listy. Nakonec do obou sklenic rozdělte zakysanou smetanu.

Pro pozdější použití: zakysanou smetanu dejte do zavírací dózy zvlášť. Salát s ní polijte až těsně před jídlem

 

Skladování: salát lze uložit do lednice, ale kvůli zelenině je lepší čerstvý. Dresink ze zakysané smetany skladujte odděleně a salát s ním polijte až těsně před podáváním.

 

TIP: Nálev nevylévejte. Když si ho zamrazíte ve formě na led můžete ho pak použít na přípravu dezertů i slaných jídel. Je skvělou náhradou za vaječný bílek a také je velice zdravý.