Vánoce jsou už za námi (bohužel). U nás ale ještě máme vánoční stromeček a světýlka v okně.  O víkendu už budeme odstrojovat a vše uklízet. Rozhodla jsem se, že ještě jednou udělám dva nebo tři druhy cukroví, pustíme si koledy a večer se koukneme na nějakou vánoční pohádku. Tak se taky stalo a včera u nás zavládla vánoční atmosféra. Zajímavé je, že byla možná i o něco klidnější než o Vánocích. Možná to bude tím, že už z nás spadli všechny obavy, nic nezbývalo udělat ani jsem nemusela připravovat občerstvení pro návštěvy. Byli jsme to jen já a Jarda. Prostě pravá vánoční pohoda na konci ledna:-).

Jako cukroví jsem upekla vanilkové rohlíčky a k tomu datlové koláčky. Koláčky jsou z datlí, mandlí a kakaa. Dají se ještě různě upravit přidáním koření. Přidat můžete anýz, kardamom, skořici, badyán, možná i chilli? Vyzkoušejte do kousku těsta přidat trochu mletého koření a udělejte ochutnávku všech nových druhů. Napište si, které vám chutnaly a příště už budete vědět, jaké koření vám chutnalo. Nebo udělejte jen základní čoko verzi, je vynikající.

 

Suroviny:

  • 100g vypeckovaných datlí
  • 50g mletých mandlí
  • 20g hořkého kakaa
  • 1 lžička mleté skořice
  • špetka mořské soli
  • Volitelně: pár zrníček anýzu

 

Příprava:

Datle zalijte vroucí vodou, musí být zcela ponořené. Nechte je 15 minut odstát. Jde to i se studenou vodou, v té je budete muset datle nechat po celou noc.

Vodu slijte a datle nechte okapat v sítu.

Nyní dejte datle do chopperu nebo kuchyňského robota. Přidejte kakao, skořici, sůl a anýz. Znovu krátce rozmixujte.

Já jsem použila ručního choppera. Líbil se mi hned na první pohled, protože ho pohání ruční pohon. Na rozmixování datlí stačilo pár rozmixování. Pak jsem přidala kakao s kořením a opět párkrát zatáhla. Kdyby to nešlo, přidejte trochu vody.

Takhle to vypadá po rozmixování

 

Směs dejte do misky, přidejte mleté mandle a promíchejte.

Vytvarujte kuličky, prstem do nich udělejte důlek a do nich vložte celou mandli. Místo mandlí můžete použít i sušené ovoce nebo jiné ořechy.

Poznámka: Kdyby bylo těsto hodně měkké, přidejte trochu mletých ovesných vloček.

Koláčky dejte ztuhnout do lednice.

 

Skladování: v lednici nebo mrazáku

 

Pro raw koláčky namočte datle na noc do studené vody. Použít lze i raw kakao.

 

Tento sekáček mi přijde jako šikovný pomocník. V kuchyni mi za tu chvilku co ho mám už ušetřil dost práce (sekání ořechů, zeleniny, ovoce…). Kdybyste chtěli bližší info, klikněte na: Strunový sekáček