Puding z mléka a pudingového prášku zná asi každý. Provázel nás všechny ve školní jídelně, vařily nám ho rodiče a možná si ho vaříte dodnes. Protože jsem velká zvědavka a ráda v zkouším nové věci, pustila jsem se do výroby pudingu bez škrobu. Chtěla jsem vědět, jaký to bude rozdíl a jestli to vlastně vůbec jde.

Tento recept mě napadl při výrobě vanilkové zmrzliny, kde je jako základ krém z vajíček a smetany. Recept jsem upravila a teď konečně po několika pokusech mám pro vás recept na vynikající puding bez jediné špetky škrobu! Mám velkou radost, že se to povedlo a že mám zase více možností z čeho vybírat.

Základem je smetana ke šlehání, k ochucení jsem použila vanilkový cukr nebo lusk a teď už jen zbývá poslední otázka. Na zahuštění jsem použila vajíčka, nic jiného. Při výrobě zmrzliny nebo creme brulée používám stejnou metodu zahušťování a tak jsem ji použila i při výrobě domácího pudingu.

 

Jaký je tedy rozdíl mezi pudingem ze škrobu a domácím vanilkovým pudingem?

  • Krémovější konzistence
  • Smetanovější chuť 
  • Neobsahuje škrob
  • Lepší, výraznější chuť
  • Je vanilkovější (hlavně při použití vanilkového lusku)

 

A teď to nejlepší:

Tenhle puding je takové 3 v 1 – Je to nejen puding, ale i vanilková zmrzlina a Creme brullé. To mě na tom strašně baví:-).

  • Vanilkovýá zmrzlina – Puding dejte do misky nebo dózy a dejte na 8 hodin zmrznout. Po zmrznutí nechte zmrzlinu trochu povolit, vyšlehejte elektrickým šlehačem a dejte zpátky do mrazáku. Takto bude zmrzlina z pudingu mnohem nadýchanější a nebude tak tvrdá. Vraťte do mrazáku a nechte ještě pár hodin ztuhnout.

Ze zmrzliny můžete udělat další skvělé recepty:

  • Vanilkový shake jako od McDonalds – Rozmixujte mléko + vanilkovou zmrzlinu (dávám 200ml plnotučného mléka a 2-3 kopečky zmrzliny, ale uvidíte, jak to bude chutnat vám)
  • Mc Flurry – Stačí nechat zmrzlinu trochu povolit a promíchat, aby byla krémová. Přidejte lentilky/kousky čokolády/Mars kostky + nějaký toping a je to:-)

  • Creme Brullé: Puding rozdělte do menších misek jako jsem použila já na fotce. Posypte cukrem a flambovací pistolí zkaramelizujte.

Tip na misky: Až budou mít v Lidlu italský týden, mrkněte se, jestli zase mají Creme brullé. Prodává se po 2 kusech za 30-40Kč. Je to i včetně cukru na zkaramelizovaní. To Creme Brullé je mimochodem vynikající! Po snězení vám zbydou tyhle misky, takže jsou vlastně zadarmo:-). Mám je vyzkoušené i na pečené dezerty, je to žáruvzdorné sklo.

 

Pojďme se podívat na recept, jak si tedy vanilkový puding bez škrobu připravit. Vyzkoušejte a porovnejte ten rozdíl. Budu ráda, když mi napíšete, jak vám puding chutnal😊.

 

Počet porcí: 4-6

 

Suroviny

  • 500ml smetany ke šlehání
  • 100-150g cukru
  • 2 vanilkové cukry, půlka vanilkového lusku, vanilkový extrakt (vyberte jedno)
  • 2 žloutky vel. M
  • 2 celá vejce vel. M

 

Příprava:

  1. Smetanu ke šlehání přiveďte k varu.
  2. Žloutky a vejce mezitím utřete s cukrem.
  3. Pomalu a po lžících za stálého míchání přidávejte vařící smetanu do vaječné směsi. Ideální je použít metličku, která vše výborně promíchá. Přidejte lžíci, promíchejte, další lžící a zase promíchejte. Ke konci už můžete pomalu směs přilévat tenkým pramínkem, míchat ale nepřestávejte. Je třeba postupovat pomalu, aby se vajíčka nesrazila. Řekla bych, že smetan přidávám po dobu 2 minut, déle to zase není nutné.
  4. Když začleníte všechnu smetanu do vajíček, připravte si větší hrnec s vodou a na něj jeden menší. Vejce se nesmí vařit přímo, protože by se uvařila a měla by nepříjemnou vaječnou chuť nebo by se dokonce mohla srazit. Hrnec se bude částí dotýkat vody (když se voda nedotýkala hrnce, trvalo to hodně dlouho, než puding zhoustnul). Další možnost je použít kovovou mísu, kterou dáte do cedníku – tak to dělám já. Mám doma mísu, co se vejde přesně do cedníku. Bez něho by vám miska nešla uchopit a při míchání by se mohla převrátit a vylít do vody. Také vám to pomůže misku vytáhnout.
  5. Zapněte sporák na střední výkon a začněte míchat metličkou. Vodu nastavte tak, aby se dostatečně vařila, ale zase aby neprskala ven. Když dáte vody moc, může začít vytékat z hrnce. V tom případě misku/hrnec vyndejte a uberte trochu vody. Já dávám stupeň č.4-5 na sklokeramické desce.
  6. Pokračujte v míchání asi 10 minut. Vydržte míchání bez větších pauz, aby se vejce nesrazila. Není nutné míchat rychle, stačí pomalu, ale pořád. Puding je hotový, když směs trochu zhoustne a bude držet na vařečce. Kdyby směs nehoustla bude to nízkou teplotou anebo máte hrnec moc nad vodou. Zkuste přidat teplotu.
  7. Puding přelijte do misek, počkejte až vychladne na pokojovou tepotu a uložte do lednice.
  8. Po 3-4 hodinách puding pěkně zhoustne a je připravený k podávání. Kdo má rád puding teplý může puding sníst rovnou.

Skladování: v lednici

Trvanlivost: 3 dny