Chcete si uchovat pórek? Přečtěte si, jak ho nasušit a budete ho mít dost na celou zimu. Pórek kupuji na farmářském trhu, protože v zimě trhy nejsou. Nakoupila jsem ho víc a pustila jsem se do sušení. Pórek naštěstí vydrží docela dlouho v lednici i při pokojové teplotě. Než ho všechen nasušíte, vydrží bez problému. Jak vidíte na fotce, našla jsem na trhu i jeden, který by vydal za několik normálních pórků. Vlastně sám zabral celých 5 pater sušičky.
Sušičku jsem si pořídila teprve minulý rok a lituju toho, že jsem si ji nekoupila dřív. Sušení je velice šetrné, ale musíte použít nízkou teplotu. Dřív jsem si půjčovala sušičku od rodičů. Neměla nastavitelnou teplotu. Nevím přesně kolik to bylo, ale odhaduji to na 70-80 stupňů. Všechno bylo strašně tmavé, ovoce i zelenina tvrdé a bez chuti. Proto jsem na sušení dost zanevřela. Minulý rok jsem sušičky dostala k narozeninám. Nová sušička už nastavitelnou teplotu měla a já tak zjistila, v čem byl kámen úrazu. Sušení při vysokých teplotách je možná rychlejší, ale chuť i vůně tím hodně utrpí. Výsledkem je ovoce či zelenina skoro bez chuti a s minimálním množství živin. Vše suším na co nejnižší teplotu a nemůžu si to vynachválit. Zůstane tak zachování více vitaminů, a to za o něco delší čas sušení stojí. Pokud ještě sušičku nemáte, určitě si vyberte tu, která má nastavitelnou teplotu.
Pórek jsem si nasušila hlavně pro použití do polévek. Také z něj plánuji vyrobit podravku (pouze s použitím zeleniny) a také bujón. Vše samozřejmě ve zdravé podobě😊.
Jak usušit pórek:
Připravte si:
- Pórek
- Sušičku
Pórek umyjte a zbavte hlíny. Odkrojte tvrdou spodní část a také zbavte listů, které nevypadají dobře. Nyní pórek nakrájejte na silnější kolečka asi tak 0,5cm. Kolečka můžete nechat tak, jak jsou nebo zkusit rozdělit na jednotlivé plátky. Zkoušela jsem obě varianty a osobě raději volím tu první, protože je rychlejší a ve výsledku nevidím žádný rozdíl.
Kolečka naskládejte do jednotlivých pater. Nemusíte mezi nimi nechávat moc místa, protože se ještě zmenší a tím místo vznikne.
Sušičku nastavte na 45 stupňů. Nastavte 12 hodin. Po 12 hodinách zkontrolujte. V tuto chvíli by už měli být hotová menší kolečka. Vyndejte je a nastavte dalších 12 hodin. Po pár hodinách vždy pórek zkontrolujte. Počítejte spíše tak 16 hodin celkem, ale záleží na velikosti pórku. Pórek musí být úplně suchý, aby se nestalo, že zplesniví.
Po vyndání nechte pórek vychladnout a uložte do zavírací sklenice.
Použití: sušený pórek přidejte na začátku vaření do polévky nebo omáčky. Při vaření do sebe natáhne vlhkost a bude chutnat jako čerstvý.
Skladujte: mimo dosah vlhkosti. Ideální je spíž.
Trvanlivost: do spotřebování