Recept na avokádovou polevu vznikl vlastně úplně náhodou. Dělala jsem avokádový puding a s Jardou jsme se shodli na tom, že by to byla skvělá poleva. Aby poleva pěkně držela, vyměnila jsem mléko za máslo a recept byl na světě. Tohle je verze pro vegany, nebo pro každého, kdo z nějakého důvodu nemůže máslo z kravského mléka. Místo toho jsem použila máslo rostlinné. Kupuji ho u nás ve zdravé výživě anebo v Globusu. Odkaz vám dám pod seznam surovin, kdybyste chtěli vidět, jak vypadá.
Příprava polevy je stejně snadná, jako příprava máslové polevy. Jen na místo metličky použijete mixér. Polevu je možné použít rovnou, ale já ji ještě dávám do lednice, aby více ztuhla. Po vychlazení bude poleva lépe držet tvar, což se například při zdobení muffinů hodí.
Poleva je slazená pouze datlovým sirupem, který má příjemnou karamelovou chuť. Ozdobit s ním můžete pečené i nepečené dezerty. No a když vám nějaké poleva zbyde…určitě vás napadne kam s ní😊.
Suroviny:
- 1 avokádo (moje vážilo 105g- váženo bez pecky i slupky)*
- 50g změklého rostlinného másla
- 40g datlového sirupu (lze nahradit třtinovým cukrem)
- 25g hořkého kakaa
- ¼ lžičky instantní kávy
- Špetka mořské soli (zvýrazní chuť kakaa)
Rostlinné máslo: https://www.biostyle.cz/http/www-biostyle-cz/alsan-s-maslo-250-g
*avokádo musí být zralé. Pokud není zabalte ho do novin/látky a nechte při pokojové teplotě pár dní dojít.
Příprava:
Avokádo rozpulte. Nůž zasekněte do pecky, pootočte a pecku tak vyndejte. Pomocí lžíce avokádo vydlabejte rovnou do mixeru.
Přidejte změklé máslo, datlový sirup a zbytek surovin.
Společně rozmixujte. Poleva má být hladká, proto ji mixujte, dokud nerozmixujete všechny hrudky.
Před použitím polevu uložte do lednice na hodinku nebo dvě. Nutné to není, ale bude pevnější a práce s ní tak bude snadnější. Po vychlazení polevu promíchejte a použijte. Vidíte, jak se pěkně zpevnila? Hned se vám s ní bude lépe pracovat
Ozdobit s ní můžete muffiny, brownies, koláče, zákusky…je to tolik možností
Dobrou chuť!