Kávový extrakt by neměl chybět v žádné kuchyni, dá se totiž použít do mnoha receptů.
Můžete ho přidat do těsta na moučníky a koláče, také do koktejlů, brownies, dortů, zmrzlin, muffinů, polev nebo náplní. Chuť kávy se skvěle hodí i do čokoládových sušenek nebo brownies, stejně jako sůl umí kávy zvýraznit chuť čokolády.
Kávový extrakt trvá vyrobit okolo 2 měsíců, ale pokud se vám ale nechce čekat a chcete si ho vyrobit hned mám pro vás dnes recept na jeho zrychlenou verzi. Rychlý kávový extrakt je o něco slabší, ale opravdu jen o trošku. Recept dělám hlavně když si zapomenu si kávový extrakt zapomenu dát včas vyrobit a nutně ho pak potřebuju do receptu. Do pár minut je hotový a tak ho hned mohu použít.

Budete potřebovat:

  • 200ml vodky (někdy používám i hnědý rum)
  • 20g kávových zrnek
  • Lahvička o objemu 250ml
  • Mixér
  • Jemné síto nebo plátýnko

PŘÍPRAVA

Vodku a kávová zrna dejte do mixéru. Mixujte 3-5 minut, až budou zrnka rozmixovaná na prášek.

Nyní extrakt přeceďte přes plátýnko nebo jemné sítko. V extraktu nesmí zůstat namletá káva, proto ho přeceďte klidně i vícekrát.

Hotový extrakt přelijte do čisté suché lahvičky a uzavřete.

 

Použití: na 500g surovin/ těsta přidejte 1-2 lžičky kávového extraktu.

U náplní, krémů, nápojů a polev začněte přidáním menšího množstvím a po ochutnání přidejte více než dosáhnete požadované chuti. Nebo se držte množství uvedeného v receptu. 

 

Skladování: ideální teplota na skladování je okolo 22 stupňů.

Trvanlivost: 1 rok (po delší době se sice nezkazí, ale začne ztrácet chuť)