Slunečnicové máslo které není tepelně upravované obsahuje spoustu hodnotných živin. Je přírodní alternativou másla nebo nutely. Použít ho můžete při výrobě raw dezertů (kuličky, sušenky, dortové korpusy) nebo jako dip k ovoci. Je vynikajícím zdrojem vitaminů, minerálů a nenasycených mastných kyselin. Obsahuje vysoký obsah bílkovin které většině veganů a vegetariánů chybí. Patří mezi nejchutnější másla a pro své účinky i chuť si jistě najde místo v každé domácnosti. Příjemným bonusem je jistě i jeho cena. Je to asi nejlevnějších rostlinné máslo, které si doma můžete vyrobit.
Suroviny
- 500g syrové loupané slunečnice
Volitelně:
- 2 lžíce Raw kokosové oleje
- Sladidlo podle chuti (můžete dosladit i datlemi)
Příprava
Pomůcky: silný mixér nebo kuchyňský robot, stěrka
- Slunečnicová semínka dejte do mixéru. Záleží na síle mixéru, ale mixování trvá cca 3-5 minut.
- Ideální je když má mixér pěchovátko a můžete tak semínka ze stran strkat směrem dolů. Docela to urychlí mixování. Nicméně i když pěchovátko nemá je potřeba občas zastavit a máslo ze stěn setřít.
- Pro tekutější konzistenci másla a také usnadnění mixování přidejte kokosový olej. Většinou dávám dvě lžíce, ale můžete přidat klidně i víc (nebo naopak).
- Aby si máslo splňovalo podmínky raw stravy- tedy maximální teplotu na kterou se potraviny smějí upravovat- hlídejte jestli se máslo moc nezahřívá (klidně použijte teploměr). Silně mixéry často během pár minut máslo zahřejí na vysoké teploty. Když se máslo zahřeje zastavte a počkejte 10-15 minut než budete pokračovat.
- Když jste s máslem hotovi ochutnejte ho a jestli chcete i oslaďte. Jestliže ho budete používat do kaší nebo jiných receptů je lepší nechat máslo neslazené aby pak výsledný recept nebyl přeslazený. Pokud máslo chcete na pečivo nebo k ovoci můžete ho rovnou osladit.
- Slunečnicové máslo přendejte do zavírací sklenice. Nechte úplně vychladnout a uzavřete.
Použití. samotné, na pečivo, do koktejlů, na pečení…
Skladování: v lednici i při pokojové teplotě
Trvanlivost: minimáně 3 měsíce