Před Vánoce jsem dostala novou vychytávku do kuchyně – formu na tyčinky. Od té doby svačím jedině tyčinky: pečené, nepečené, slané, sladké…je tolik druhů a jich chci ochutnat co nejvíc:-). Mám doma plný sešit receptů s nápady, určitě tak na těchto stránkách brzy najdete další recepty.
Tentokrát to budou banánové tyčinky s vlašskými ořechy. Inspirovala jsem se u amerického Monkey bread-opičího chleba. Najdete v nich banán, špaldovou mouku, vlašské ořechy a chia semínka. Jsou skvělé samotné, ale také s potřené arašídovým máslem nebo polité hořkou čokoládou.
Budete potřebovat:
- 125g banánu
- 100g hladké špaldové mouky (nebo pšeničné)
- 75g třtinového cukru
- 35g změklého másla
- 25g vlašských ořechů
- 1 lžíce chia semínek (15 gramů)
- 3 lžíce studené vody (30 gramů)
- 1/2 lžičky jedlé sody
- Lis na tyčinky (Použila jsem lis od Tescomy, více o něm se dozvíte ZDE)
Lis na tyčinky
Příprava:
Chia semínka smíchejte s vodou a nechte 5 minut odstát. Promíchejte.
Máslo nechte změknout nebo krátce zahřejte. Použít můžete i tuk, například heru.
Banán rozmačkejte vidličkou na kaši. Přidejte chia semínka smíchaná s vodou, máslo a vše metličkou promíchejte.
Dále přidejte hladkou mouku, cukr, nadrobno pokrájené ořechy a jedlou sodu. Promíchejte.
Na ořechy jsem použila další vychytávku z mé kuchyně. Je to strunový sekáček. Stačí pár zatáhnutí a oříšky jsou nakrájené.
Nyní budete potřebovat pouze silikonové formy z lisu na tyčinky, stačí je vytáhnout. Směs na tyčinky rozdělte do formiček a uhlaďte lžičkou. Není nutné je vymazávat, jsou silikonové a tudíž nepřilnavé.
Pečte na 175 stupňů cca 15 minut. Jestli jsou tyčinky upečené poznáte tak, že do nich zapíchnete špejli nebo párátko. Je-li čistá můžete formy vytáhnout.
Skladování: v lednici nebo při pokojové teplotě
Trvanlivost: 3-4 dny
Tento sekáček mi přijde jako šikovný pomocník. V kuchyni mi za tu chvilku co ho mám už ušetřil dost práce (sekání ořechů, cibule…). Kdybyste chtěli bližší info, klikněte na: Strunový sekáček.