Cizrnové ladu neboli Besan ladu je indická sladkost z ghí, cizrnové mouky a cukru. Doma nám moc chutná. Proto jsem se rozhodla udělat ho jako vánoční cukroví. Nevím, jestli někdo dělá ladu jako vánoční cukroví, ale proč ne? Ladu se připravuje na pánvi. Troubu tedy můžete nechat vypnutou. Pro vánoční vzhled ladu jsem použila formu na pralinky. Díky ní opravdu vypadá jako vánoční cukroví. Na ladu si nejvíce zamilujete to, jak se rozplývá na jazyku. Je tak jemné a do toho ještě chuť kardamomu…Kardamom je volitelný, ale doporučuji ho přidat. Dodá cukroví jedinečnou chuť.
Budete potřebovat:
- 100g cizrnové mouky (koupíte v obchodech se zdravou výživou)
- 75g moučkového cukru (pro zdravější verzi použijte třtinový moučkový cukr)
- 60g ghí (nebo másla pokud ghí nemáte)
- 20g kokosového oleje
- ½ lžičky mletého kardamomu
Pomůcky: forma na pralinky s vánočním motivem (použila jsem tuhle od Tescomy: ZDE)
Na přípravu ladu budete potřebovat pánev. Ideální je nepřilnavá pánev, ať se vám nic nepřichytí. Použít můžete i WOK (dělám v něm snad všechno)😊.
Začněte rozpuštěním ghí na pánvi. Až se rozpustí přidejte cizrnovou mouku. Za stálého míchání mouku opékejte 7-10 minut. Teplotu mějte nastavenou na půlce až třičtvrtě výkonu. Mouka se krásně rozvoní a získá oříškovou chuť.
Odstavte a vmíchejte moučkový cukr a kokosový olej. Pomocí lžičky naplňte připravenou formu na pralinky. Upěchujte lžičkou a dejte do lednice. Určitě vám ještě něco zbyde. Pro urychlení dejte formu do mrazáku. Za cca 10 minut můžete formu vyndat a ladu vyklepnout. Poté do ní dejte zbytek směsi. Nebo použijte formy dvě a po naplnění uložte ladu do lednice, dokud neztuhne.
Skladování: v lednici nebo mrazáku
Další recepty na vánoční cukroví: