Hledáte recept zdravé vánoční cukroví? Upečte si proteinové vanilkové rohlíčky. Obsahují syrovátkový protein s příchutí vanilky, ovesnou mouku, oříšky a jablečné pyré. Mají vysoký obsah bílkovin a také vlákniny. Jsou nejen zdravé, ale hlavně také chutné. Jsou sladké jen tak akorát, přirozeně. Když se totiž podíváte na složení obsahují jen trochu třtinového moučkového cukru na obalení, to je vše.

Trochu jsem se u tohoto receptu bála, co na rohlíčky řekne moje rodina. Jsou zvyklí na klasické sladké cukroví. Kupodivu ale všem chutnalo. O to více byli všichni překvapení, když jsem jim řekla, co rohlíčky obsahují. Běžně totiž jablečné pyré do cukroví nedávají:-D.

 

Suroviny:

  • 150g ovesné mouky nebo jemných ovesných vloček
  • 100g mletých vlašských ořechů
  • 50g syrovátkového proteinu s příchutí vanilky
  • 40g jablečného pyré*
  • 2 vejce vel. M (106g)
  • 20 kapek vanilkového extraktu
  • Třtinový moučkový cukr na obalení (stačí rozmixovat třtinový cukr na prášek) nebo je můžete nechat neobalené

*nebo jablečné přesnídávky bez cukru (pouze z jablek)

 

Ovesná mouka

Určitě není nutné kupovat ovesnou mouku. Stačí mít doma ovesné vločky (používám jemné, z těch to jde úplně samo). Ovesnou mouku vyrobíte jednoduše tak, že rozmixujete ovesné vločky na prášek. Nasypte je do mixéru, zapněte a až z nich bude prášek je to hotové. Trvá mi to asi 1 minutu. Mouku ještě prosijte, ať je krásně jemná.

Zbytek mouky si můžete uložit do jiných receptů.

 

Příprava:

Všechny suroviny dejte do mísy a vypracujte z nich těsto. Uložte ho na noc do lednice. Těsto docela lepí (to ten protein), ale přes noc se to o něco zlepší.

Druhý den z těsta vytvořte kuličky a z nich pak v ruce vyválejte hada Pokud potřebujete, posypte si vál ovesnou moukou. Nebo vyválejte hada, nakrájejte ho na stejné díly…dá se to udělat tak i tak. Moje maminka dělá jeden rohlíček po druhém v ruce, já spíše volím tu rychlejší variantu.

Rohlíčky zahněte do tvaru písmene C a položte na plech vyložený pečícím papírem.

Pečte v předehřáté troubě na 175 stupňů 10-15 minut.

 

Nakonec rohlíčky obalte v třtinovém moučkovém cukru nebo nechte tak jak jsou. Nebo je jen pocukrujte sítem, bude na nich méně cukru, než kdybyste je celé obalily.

Skvělá je i kokosová mouka na posypání. Viděla jsem to v různých receptech, tak jsem to zkusila a je to opravdu skvělá náhrada za moučkový cukr. Dáte kokosovou mouku do síta a pocukrujete jako kdyby to byl cukr:-).

 

Další recepty na vánoční cukroví:

 

https://www.zijemehomemade.cz/vanocni-recepty/